Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Плъхове ядат плъхове! Вярно ли е?

23 февруари 2013 | Автор: hlebarki | Публикувана в Друго

По-лесно би могло да се отговори на въпроса какво не ядат всеядните плъхове отколкото да се изброят всички храни, към които имат предпочитания. Като цяло тези гризачи са доста предпазливи към храните. Тъй като единственият им начин да се спасят, в случай, че са погълнали нещо, което не им понася или отровена храна, е да ядат глина, природата ги е надарила със способността да се учат още в утробата да разпознават храните, които са добри за тях.

Докато са в утробата, те усещат миризмата на храните, които яде майката. По време на кърмене, получават информация за диетата й чрез млякото, което приемат. Учените са доказали, че това са храните, които вече порастналите плъхове консумират най-често. И двата вида гризачи – плъхове и мишки – рядко пробват нови храни.

Защо плъховете ядат други плъхове

Въпреки че се хранят и с мърша, за тях не е характерно да ядат други плъхове само, защото са гладни. Макар че, ако е въпрос на оцеляване и няма никаква друга храна, биха използвали този вариант.

Тези вредители се нападат и хапят, когато се борят за територия и надмощие. Ако се чувстват застрашени, също.

Не са рядкост случаите, в които женските плъхове, изяждат бебета си непосредствено след раждането или отказват да ги хранят. Според учените това се дължи на стрес или на проблеми по време на самото раждане.

Ако вашият таван е пренаселен с плъхове, много е вероятно да има случаи, в които те се ядат един друг.

Мога ли да използвам това, за да унищожа плъховете в моите помещения?

Не. Трудно ще обърнете канибализма на плъховете в своя полза. Не се опитвайте да експериментирате с отровите и с различни методи за унищожаване на плъхове тип „направи си сам”. Тези животни са много хитри и ако веднъж не се хванат на примамките ви, ще станат изключително предпазливи и ще е още по-трудно да ги убиете. Самите отрови са силни и опасни за здравето. Затова е по-добре да се обадите на ДДД фирма, специалист в дератизацията, която знае как да се справя с плъхове, били те канибали или не.

 

Подобни статии:

  1. Мерки за безопасност, когато пръскате сами против хлебарки Понякога ви се струва, че е по-лесно да унищожите всички живи същества във вашата кооперация отколкото нахалните хлебарки, обитаващи дома...

Автор: hlebarki

Този потребител е публикувал 8 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар