Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Предотвратяване на кариеса и неговите усложнения

15 август 2012 | Автор: kitten | Публикувана в Здраве & Фитнес

Най-добрият начин за предотвратяване на кариес на зъбите е редовната устна хигиена и редовните стоматологични прегледи. Под устна хигиена трябва да разбирате миене на зъбите най-малко два пъти на ден(максимум три пъти), за предпочитане е сутрин и вечер (при децата това е най-важното миене, затова не го пропускайте) и използването на конци всеки ден. Зъбните кариеси имат качеството да се развиват най-лесно и най-често в пространства, които са трудни за почистване. Тези области включват повърхностни бразди по зъбите, пространствата между зъбите, както и областта под линията на венците.

Ефективното четкане включва почистването на всяка външна повърхност, вътрешната повърхност (откъм езика-за долни зъби и откъм небцето-за горни), на дъвкателната повърхност на зъбите, както и редовното почистване на езика (това е най-големият източник на бактерии в устата). Използването на конци за зъби, след всяко хранене помага за предотвратяване на възпалението на венците, като премахва частиците останали от храната и структурирали се като плака при и под линията на венците, както и между зъбите. Пациентите трябва да посещават зъболекар на всеки шест месеца за профилактичен преглед (който често е безплатен) и професионално почистване.

По-възрастните хора, които са загубили всичките си зъби или част от тях, трябва да продължават да поддържат чиста своята уста, независимо от изкувствените конструкции, които имат. Мостовете и протезите трябва да се поддържат винаги чисти, за да се предотврати развитието на възпаление на венците, както и на различни гъбични инфекции(при протезите). Протезите трябва да се почистват редовно и коригират от зъболекар, когато е необходимо, за да се поддържа правилното им прилягане в устата. Тези корекции помагат за запазването на венците в нормално състояние, а не в подута, зачервена и чувствителна лигавица. Когато говорим за предотвратяване на кариеса на ранното детство, родителите имат основна роля за това. От тях се очаква просто да не позволяват на детето да заспива с бутилка, съдържаща подсладени течности и след всяко хранене да почистват устичката му, по определения, за периода на развитие, начин. Ето защо бутилките трябва да бъдат използвани само с обикновена, неподсладена вода.

Детето постепенно трябва да започне да се учи да пие от чаша на около шест месеца и напълно да не употребява бутилка до навършването на дванадесет месеца. Ако бебето се нуждае от биберон, за да се чувства комфортно между храненията, то купете му специален биберон-залъгалка, който е специално проектиран за бебешката уста. Бибероните, обаче, никога не трябва да се потапят в мед, сироп от царевица, или други сладки течности.

Още преди поникване на първия зъб родителите трябва да започнат редовно почистване на зъбките и венците на своето бебе с помощта на влажно парче марля (напоено с разредена кислородна вода и чешмяна вода в пропорция 1:1). Родителите могат да започнат миенето на зъбите на детето, с малка, мека четка за зъби на около две годишна възраст, когато повечето от временните зъби са поникнали. Възможно е и по-ранното почистване на зъбите с четка, но само в случаите, когато родителите се чувстват сигурни в действията си. Като заключение е важно да знаете, че съвременната стоматология се базира на принципа на превенцията на оралните заболявания, а не на тяхното лечение.

Подобни статии:

  1. Соладей еко (Soladey-eco): японската йонна четка за зъби Вече без паста за зъби с участиено на светлина, вода и напредналата японска технология! Благодарение на Аквасорс (AquaSource) у нас...
  2. Минерална вода за здраво тяло Да сте чували поговорката „Ти си това, което ядеш”? Сега ще измислим нова поговорка – „Ти си това, което пиеш!”....

Автор: kitten

Този потребител е публикувал 1 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар