Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Препоръки за поддръжка на тревна площ

13 юли 2011 | Автор: paobg | Публикувана в Друго

Морава

При засяване на морава не използвайте какви да е семена. Предлагат се тревни смески, които растат по-плоско и с около една трета по-бавно. Това означава по-малко косене и по-малко подрязване.

Засяване на нови семена

За да засеете нови семена е добре да изчакате докато температурата на почвата достигне около 15 градуса. Тогава семената ще покълнат по-скоро и младите растения ще растат по-бързо. Подберете подходящата тревна смеска за Вашия терен. Достатъчни са около 30-40 грама на квадратен метър. Желателно е да наторите. Може да го сторите ръчно или с помощта на сеялка за тор на GARDENA с функция за настройване, за да се получи равномерно. Първите поливания на непокълналите семена, ако е сухо времето, трябва да се извършват много внимателно, за да не ги измиете от повърхността.

Косене

Първото косене направете след около три или четири седмици. След това косете когато тревата достигне  около 8 сантиметра,след това- на около 5 сантиметра. Когато косите за трети или четвърти път и тревата вече е по-дебела, може постепенно да бъде косена до 3 сантиметра.

Цветни ливади

За засяване на цветни ливади могат да се използват най-достъпните смеси от семена. Те съчетават различни видове треви и билки, включително метличини и полски макове, които не са дълготрайни, така и други по-дълго виреещи цветя. Цветните ливади се нуждаят от по-малко косене. Два пъти годишно е достатъчно-веднъж прз юни и веднъж през октомври. При косенето на такива морави има голямо количество трева,с която да се справите, така че ще Ви е нужна коса, моторна коса или балираща машина, тъй като малката косачка няма да успее във високата трева. Някои градинари косят цветните ливади само веднъж-през септември. Те изчакват докато повечето от видовете цветя имат зрели семена.

Компостиране

За да получите добър компост, без неприятна миризма, използвайте тънки слоеве окосена трева, не по-дебели от около 10 сантиметра. След това редувайте със слоеве от много сухи компостни растения(напр. сухи стъбла, нарязани през зимата или тънки клони, отрязани от дърветата).Това смесва сухите, богати на въглерод компостни растения с влажните, богати на азот такива-за най-добри условия на разлагане.

www.pao.bg

Подобни статии:

  1. Манастирски ливади Манастирски ливади е бил предвиден като вилна зона на София при своето обособяване като квартал. Постепенно обаче с оглед нуждата...

Автор: paobg

Този потребител е публикувал 2 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар