Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Признаци и лечение на късогледство

10 септември 2013 | Автор: radi_georg | Публикувана в Здраве & Фитнес

Едва ли някой се изненадва, когато при посещение на очен лекар, чуе диагнозата късогледство. Почти всеки втори човек по света страда от него. Установено е, че то зависи не само от наследствената предразположеност, но и от възрастта, пола, държавата, в която се живее, дори и от расата. Проучванията показват, че от късогледство най-често страдат жителите на Япония, Сингапур и Тайван, а най-малко – живеещите в Африка.
Терминът късогледство е синонимен на миопия(от гръцки език) и се обяснява като намалена зрителна острота вследствие на неправилно попадане на светлинните лъчи върху ретината.
Първите признаци на късогледство са честото главоболие, особено в слепоочието, неясното виждане на по-далечни предмети и обекти, както и честото присвиване на очите, за да се фокусира добре. Тези симптоми могат да се забележат още в детска или ученическа възраст, затова е добре родителите да заведат децата си на профилактичен очен преглед, при който може да се установи евентуално отклонение в зрението на малчуганите. Тъй като те не могат да определят точно проблема, родителите са тези, които при съмнения за късогледство трябва да потърсят веднага консултация с офталмолог.
Разнообразни са причините за появата на този зрителен дефект. Свързват се преди всичко с променената форма на очната ябълка – тя става прекалено издължена, с наследствеността, с начина на живот, дори с екологичните фактори. Каквото и да е породило проявата на късогледство, важно е да се вземат своевременни мерки за неговото лечение.
При очния преглед за късогледство офталмологът установява с помощта на специални таблици с цифри и букви остротата на зрението. За по-точни резултати се прави и оглед на очните дъна чрез поставяне на специални капки за разширяване на зениците. В заключение лекарят ще определи степента на късогледство – ниска, средна или висока, предписвайки адекватно лечение.
Традиционно се изписват очила, които при по-ниската степен на късогледство – от 1 до 3 диоптъра – действат много добре. Възможно е да се предпишат само за четене, шофиране или работа. С очилата не може да се коригира обаче периферното зрение, но пък очите се защитават от механични въздействия.
Контактните лещи са друга алтернатива при късогледство. Те могат да бъдат твърди или меки. Напоследък се препоръчват меките контактни лещи при късогледство, тъй като са по-щадящи за очите и осигуряват добър достъп на кислород до роговицата, но не са оптически много точни.
С голям успех напоследък се ползва и лазерното лечение на късогледство. То се прилага при определени условия – степен на късогледство, изтъняване и форма на роговицата, сухота на окото – всичко това може да се окаже пречка за успешното прилагане на лазерната корекция.
Лекарите уверяват, че при здравословен режим за очите може да се избегне появата на късогледство или при наличието на такова да се вземат бързо необходимите мерки, за да не се стига до усложнения.

Късогледство – http://www.luxorclinic.com/short-sightedness-correction.html

Подобни статии:

  1. Кокоши трън – причини и лечение Кокошият трън може да бъде труден и упорит за излекуване, така че бъдете търпеливи. Като съвет, опитайте няколко метода за...
  2. Лечение и превенция срещу разширени вени Ендовенозен лазер Това е една напълно иновативна алтернатива за лечение на разширени вени, които са били лекувани чрез операция. Малко...
  3. Косопад – лечение За да се изяснят причините за косопада, преди всичко е необходимо да се направят изследвания от „А“ до „Я“. Често...
  4. Методи за лечение на улкус Лечението на язвена болест, обикновено се прави при комбиниране на два различни метода. Единия от тях е промяна в начина...
  5. Ефективни начини за лечение на левкодерма с билкови средства Нарушената пигментация на епидермиса е състояние, което се нарича витилиго. Макар, че не е заразно, голяма част от населението страда...
  6. Професионална козметика за борбата с торбичките под очите Как се чувствате когато видите торбички под очите си след ставане от сън? Замисляли ли сте се, че в този...

Автор: radi_georg

Този потребител е публикувал 31 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар