Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Пчелен мед, пчелен прашец и пчелен прополис

27 април 2012 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Друго

С нежния си аромат, вкус – много приятен, кристализиране много бавно – един от най-предпочитаните е aкациевият пчелен мед. Най-големи количества от него се добиват в Северна България. Дървото е познато добре, от надморската височина в зависимост през май-юни цъфти, бели са цветовете му, гроздовидни и големи, с много силен аромат, който се предава и на неговия пчелен мед.

В последно време доста се говори и не е никак случайно това – за пчелен прополис. Той е полезен продукт, наистина и при това доста. Прилагането му за язвени болести вътрешно и на имунитета засилване са доказани вече, но и външно се прилага – гингивит, парадонтоза, наранявания, херпеси… Пчелен прополис съдържа етерични масла, витамини, микроелементи, минерални соли, ферменти и хормони. Той е с блестящ тъмно-жълт цвят до кафяво-зелен и е смолисто вещество.

Пчелен прашец е хранителен продукт, вторият по количество, от пчелите събиран. Той е от тичинките на растенията от цветовете им, като поленови зърна – на цветовете мъжките елементи. Те са оцветени различно – от бели до черни, в зависимост вида на растенията и9 съответно цветът на пчелен прашец е различен.

В България няколко вида акация съществуват, от които се добива пчелен мед, но акациев мед в най-големи количества се събират от най-разпространената Robinia pseudoacacia L. Дървото е добре познато,  много бързо расте и на височина достига до 25 м, а до 100 години на възраст. Акациевият пчелен мед е на пазара един от най-скъпите, защото от този елексир малки количества се добиват, а са доста високи разходите на пчеларите и рисковете.

Пчелен прополис има антивирусно забележително въздействие и върху повечето известни вируси е с комплексно влияние. Много важно негово качество е, че не се адаптират бактериите към него. Пчелен прополис  е клей наричан още, и е смес от восък, смоли и прашец от цветове и пъпки на растения, с ензими обогатена и на млечно-кисела ферментация подложена на пчелите в храносмилателната система.

Различават са два пчелен прашец – от ентомофилни растения и анемофилни. Той осигурява за здравето доста широк спектър основни хранителни вещества: от В комплекс всички витамини и витамин С. Те във вода са разтворими и поради това ежедневно да се приемат.

 

Няма подобни статии.

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Вашият коментар