Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Тумор на стомаха

6 януари 2012 | Автор: iZdrave | Публикувана в Здраве & Фитнес

Заболяването се намира на едно от началните места като причина за смърт. При мъжете се открива около два пъти по-често отколкото при жените. Най-често уязвими са лицата на възраст от 50 до 70 години.

Карцином на стомаха се развива по-често при страдащи от атрофичен гастрит, интестинална метаплазия и дисплазия. Допълнително има данни, които свързват заразяванато с H. pylori като един от базисните фактори за развитие на карцином. При инфектиране в детска възраст и последващо поява на хроничен гастрит, вероятността за поява на рак на стомаха се повишава няколко пъти. Шанса за развитие на стомашен рак е по-висок при пушене на цигари.

Не са открити клинични симптоми специфични относно ранния стомашен рак. Анорексията и загубата на тегло са характерни за около 75% от засегнатите и често са знак за напреднало заболяване. Развитието на рака е последвано от поява на епигастрална тeжест, неприятно усещане, болка, гадене, ранно засищане. Приблизително 70% от болните се оплакват от болки в епигастриума.

Диагностициране на рака на стомаха

Фиброгастроскопията с многократни биопсии от тумора са сред най-точните за доказване на болестта.
КАТ на коремните органи дава информация за степента на развитие на тумора: степента на разпространеност на ракът, наличието на близки или отдалечени метастази.
Туморнитe маркери притежават минимална диагностична значимост.

Прогнозата е в зависимост стадият на заболяването.

Лечение
Хирургичното лечение е предпочитан избор при заболелите със стомашен рак.
Лечение с лекарства се включва при късен стадий на рака или като адювантна или неоадювантна терапия, но не води до повишаване на преживяемостта. Приблизителната преживяемост на болните е от 6 до 10 месеца.

Няма подобни статии.

Автор: iZdrave

Този потребител е публикувал 4 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар