Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1845 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Храна за здраво сърце

13 юни 2011 | Автор: Mastilen | Публикувана в Здраве & Фитнес

Вашата сърдечно-съдова система е много важна система от съдове, предназначена да съдържа в себе си кръвта. Кръвта от своя страна е онази жизненоважна течност, която доставя кислород, храна, вода и всичко останало, от което се нуждаят клетките на организма. В центъра на тази система от канали стои сърцето, чиято задача е да поддържа течността в съдовете в движение. И сърцето, както и всички други органи на тялото се влияе от храната, която поемаме. Добрата диета може да се окаже разликата между болест и здраве, между дълъг пълноценен и здравословен живот или нерадостен и изпълнен с хронични болки. Добре балансираното хранене значително намалява риска от инфаркт или сърдечни болести, което вече е причина да започнете да се храните по-добре още от утре.

Мазнините

Колкото и лоши неща да се пише срещу консумацията на мазнини нито една добра диета не може да мине без тях. Мазнините, на езика на микробиолозите се наричат липиди и без тях клетките не могат да функционират. Има обаче един клас мазнини, които трябва да се избягват и това са тези мазнини, които вдигат нивото на холестерола. Тези мазнини могат да имат разрушителен ефект върху сърдечно-съдовата ви система. Богатите на холестерол наситени мазнини образуват плаки в кръвоносните съдове, които са изключително опасни. Плаката създава своеобразна преграда в кръвоносния съд и за сърцето е по-трудно да прокара необходимото количество кръв през стеснението. Това стеснение е и причината за инфаркт, удар и значителна част от сърдечните болести. По-голямата част от авторитетните здравни асоциации вече са се изказали, че наситените мазнини не бива да съставят повече от 7% от общия прием на мазнини.

А що се отнася до транс мазнините техния прием не бива да надхвърля 1% от калориите ви за деня. И тъй като може да не знаете кои са транс мазнините ще ви кажа, че най-голямо количество от тях се появява при пържене.

Плодове и зеленчуци

Вашето решение, колко плодове и зеленчуци да поемате всеки ден неминуемо ще се отрази на здравето на вашето сърце. Плодовете и зеленчуците са много богати на витамини и минерали, необходими на организма да функционира. Друга важна причина да включите в диетата си много плодове и зеленчуци е наличието в тях на голямо количество фибри. Вече има много авторитетни изследвания, които несъмнено доказват, че богатата на фибри диета може значително да намали нивата на холестерол в тялото. А ниските нива на лоши мазнини от своя страна са точно това, от което сърцето има нужда.

Протеини

Може би тази информация не е толкова популярна, но вида на месото, което консумирате могат да засегнат здравето на на сърцето. Най-вредното за вас месо не ви пречи с протеините си, а с мазнините. Месото, съдържащо много мазнини на практика е толкова вредно, колкото и самите мазнини. Пример за такова месо е свинското. Приемането на някой храни бедни на мазнини като пилешкото и бобовите растения могат значително да намалят нивото на наситените мазнини и холестерола, което е една своеобразна победа за вашето здраве. Друг много полезен източник на протеини е рибата, която съдържа омега 3 мастни киселини. Омега 3 мастните киселини играят важна роля при намаляване нивата на триглицеридите (лош холестерол) в кръвта. Това намалява шансовете за развиване на болести на коронарните артерии.

Въглехидрати

В много от модерните диети за отслабване се спира приема на въглехидрати, но това със сигурност е грешка, защото въглехидратите са една основна храна, с която нашия организъм е свикнал. Рязкото лишаване от въглехидрати е огромен стрес за организма и не бива да се допуска. Ако подберете правилно източниците си на въглехидрати, те дори могат да участват в поддържането на сърцето в добро здраве. Консумирайте пълнозърнести храни и ще имате качествени въглехидрати, които са полезни за храносмилането, облекчават работата на сърдечния мускул и намаляват нивата на холестерола. За моментите, когато искате да отслабнете пълнозърнестите храни са просто безценни, защото ви създават усещане за ситост без това да включва голям прием на калории.

В последна сметка ставя ясно, че за да бъде здраво нашето сърце не бива да се спираме напълно нито един вид храна, а само трябва да спазваме определени граници. Проверете каква е вашата диета и ще разберете, че правите доста грешки. Поправете тези грешки и това ще ви помогне за един по-дълъг и здравословен живот.

 

Няма подобни статии.

Автор: Mastilen

Сигурно в тази директория за статии е важно да можеш да ги пишеш. Аз май мога, защото съм завършил филология и философия.

Този потребител е публикувал 4 статии.

Вашият коментар