Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1845 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Що е то автоматични прекъсвачи?

20 септември 2013 | Автор: radi_georg | Публикувана в Друго

Автоматичните прекъсвачи не са от термините, които използваме всеки ден, но въпреки това са от нещата, които ни заобикалят в ежедневието ни. Използваме ги често, но рядко съзнателно ги наричаме точно автоматични прекъсвачи. А какво всъщност представляват те? Автоматичните прекъсвачи са електрически превключватели, с помощта на които електрическите вериги се предпазват от най-различни видове повреди (например късо съединение). Инсталират се директно и след като се задействат, обикновено се връщат в изходното им положение, така че да могат да работят после отново.
Автоматични прекъсвачи най-често виждаме в строителството на жилища, в промишлеността. Ролята им е да предпазват нашите електроуреди, но пък, ако се замислим, се оказва, че често предпазват и нас самите от „увреждания в следствие на високо напрежение”. Изпълняват доста задачи, но най-стандартните, с които можем да се запознаем са няколко:
1. Защитават електрическите вериги от претоварване
2.Също така защитават електрическите вериги и от къси съединения
3.С помощта на автоматични прекъсвачи управляваме електрическите вериги
4.Също с тяхната помощ ги разединяваме
5.Автоматичните прекъсвачи ни защитават от непряк контакт с електрическата верига
Разбира се, както във всяка друга област, и в тази се открива огромно разнообразие, в зависимост от критериите, които притежават и на които трябва да отговарят необходимите ни автоматични прекъсвачи. В основата на тези преценки обикновено стои начинът им на функциониране и най-вече сферата, в която се прилагат въпросните автоматични прекъсвачи.
Имат няколко по-важни способности. Първата от тях е така наречената им изключвателна способност. Всъщност, благодарение на нея автоматичните прекъсвачи ни осигуряват защита. Ето защо тази им способност е толкова важна и е необходимо да бъде проверена. Според нея се задействат съответно при високо и при ниско напрежение, като първите се използват повече в промишлеността, докато вторият вид автоматични прекъсвачи са ни познати основно от домакинството.
Друга характеристика на автоматичните прекъсвачи е размерът. Тези, които са по-малки гарантират защитата на съответния електроуред. Автоматични прекъсвачи, които са с по-големи размери, най-често осигуряват безопасността що се отнася до мощни апаратури, използвани в индустрията.
Друго разделение на автоматичните прекъсвачи е например това относно сработването им. Има такива с моментално задействане, както и такива, които се задействат, така да се каже, със закъснение. Първите гарантират, естествено, незабавна защита, най-вече на тези уреди, които не биха понесли високото напрежение за много време. Вторите пък са по-сложни – те позволяват да се прецени точно колко е високо напрежението преди да бъдат задействани.
При автоматичните прекъсвачи има още много критерии, които са важни, когато говорим за избора им, но най-важно е да се съобразят условията, при които ще функционират те, за да можем да преценим критериите.

Автоматични прекъсвачи – http://www.dts-ups.com/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8_18_1003

Няма подобни статии.

Автор: radi_georg

Този потребител е публикувал 31 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар