Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

„Ефект на лотоса” – или как природата е нашия най-голям вдъхновител

30 август 2012 | Автор: princeton | Публикувана в Бизнес

“Ефектът на лотoса” е природен феномен, който се характеризира с изключително силно отблъскване на вода (суперхидрофобност) – явление, което се наблюдава върху листата на водното растение лотoс. Поради сложната микро и наноскопична структура на повърхността на листата прашинките и другите частици мръсотия се събират от самите листа, като по този начин се намалява полепването им по нея.

На пръв поглед листата на лотоса изглеждат сякаш имат идеално гладка повърхност, а в действителност са силно набраздени и са покрити са с наноструктури, които образуват миниатюрни въздушни възглавници, по които течностите се стичат без да могат да проникнат и неравната повърхност на лотоса винаги остава чиста. Това е изненада за учените, които до скоро са считали, че само гладката повърхност може да бъде толкова чиста.

Така този феномен носи вдъхновение на учените и ги насочва към разработване на технология, която използвайки същите природни наноструктури, създава хидрофобни и олеофобни покрития със самопочистващ ефект, които предлагат пълна изолация от всички влияния на околната среда.

С течение на времето се оказва, че нанопокритията са много ефективни продукти за дълготрайна и ефективна защита. Обработените материали не се променят по никакъв начин визуално – няма разлика в цвета, няма блясък или холограми, запазват стойността си, като същевременно са защитени срещу негативното влияние на околната среда, климатичните условия, механични наранявания.

Всички повърхности стават по-лесни за поддръжка, значително по-дълго време се задържат чисти, антибактериални са, почистването е без усилие, безвредно е за кожата, не предизвиква алергии и т.н. Всичко това, както и лесното нанасяне правят нанопокритията идеални за различни области.

Ето това е класически пример за това как природата е най-големия вдъхновител за човечеството дори в една сфера като почистването и поддържането на чистотата в дома или автомобила. Изучаването на ефекта на лотоса и разработката на нанопокритията води до разрешаването на редица проблеми, свързани с поддръжката на на всякакви повърхности – от мивката в банята, през тапицериите на колата, та чак до индустриалните помещения и метални заготовки в големите заводи.

За пореден път се удивляваме на природата – нашият най-голям вдъхновител.

Подобни статии:

  1. Нанотехнологиите на помощ в домакинството Нанотехнологията предлага нови решения на редица стари проблеми, свързани със забързаното ежедневие и липсата на свободно време. В днешния живот...
  2. Осветление и осветителни тела в нашия дом Поставянето на модерно осветление е далеч нелека задача, въпреки че на пръв поглед изглежда, че всеки би се справил перфектно...
  3. Здраве от природата „Здравето е преди всичко” – кълнат се запознати и незапознати с темата. „Господ здраве да ти дава” се чува от...
  4. Рибарица – вълнуваща разходка сред природата Курортното селище Рибарица се намира на 600 м. надморска височина в подножието на Стара планина в Тетевенския балкан. Селото се...

Автор: princeton

Този потребител е публикувал 2 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар