Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Акумулатори

23 февруари 2012 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Друго

Двигателят с вътрешно горене е едно от най- популярните устройства които използваме в днешно време. Всеки ден по целият свят милиарди такива се запалват, дали ще са с бензинови или дизелови двигатели, или ще работят на газ и метан, няма никакво значение. Редовно се превозваме в машини задвижвани от двигатели с вътрешно горене. Но нека първо разгледаме как работи това велико изобретение и да помислим има ли бъдеще за него, поради намаляването на петролни залежи по света.

Двигателят с вътрешно горене, още известен като четиритактов двигател, заради начинът си на работа. Всеки двигател независимо от горивото с което работи работи на четири такта. На първият такт буталото в цилиндъра слиза надолу, клапаните се отварят и вкарват гориво въздух в горивната камера, при старите карбураторни двигатели, горивото се вкарва вътре без голямо налягане, докато при новите двигатели инжекционите се впръсква. След като в горивната камера на цилиндъра има достатъчно горивна смес започва втори такт. Буталото се издига нагоре, благодарение на уплътнителите му, никакво гориво не изтича отстрани, а благодарение на движението на горе, горивната смес във вече затворената горивна камера, се сгъстява и е готова за експлозията която задвижва двигателят. От акумулаторът се изпраща импулс към свещите, които създават изкра и възпламеняват сместа при бензиновите двигатели, за разлика от тях дизеловият двигател при който електричеството идващо от значително по големите акумулатори се използва за да подгрее сместа до над 600 градуса по Целзий, заради факта че дизеловото гориво изисква тази висока температура за да достигне до нужната експлозия. След като горивото се възпламени газовете вътре се разширяват много бързо и изместват буталото надолу с което започват третият такт на двигателя. В момента в който буталото слезе надолу полезната работа от тези 3 такта е извършена. При следващото качване на буталото нагоре изгорелите газове от горивната камера се изхвърлят през току що отворените клапани, минавайки през колектора и през гърнетата се изхвърлят в околната среда. Естествено двигателите с вътрешно горене нямат само по един цилиндър, по често са с четен брой цилиндри за да има баланс на работата. Когато едното бутало слиза на долу другото се качва. На този принцип, работят двигателите независимо с колко цилиндъра са, когато четните слизат надолу, нечетните отиват нагоре. Но без акумулатор да подгрява или да създава искра във двигателя това няма да е възможно.

Няма подобни статии.

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Вашият коментар