Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1847 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Дерматолог от Derma-Act отговаря на най-задаваните въпроси за ботокс

20 септември 2023 | Автор: ganbox | Публикувана в Здраве & Фитнес

Ботоксът е един от най-прилаганите козметични продукти в естетичната медицина. Свързваме го предимно с изглаждането на бръчките, понякога до степен, в която лицето изглежда едва ли не замръзнало. Но дерматолог от Derma-Act ни казва, че подобна степен е прекомерна, понеже емоцията е съществена част от красивото лице. Освен това разяснява някои от най-често задаваните въпроси за ботокса.

Популярността на ботокс

Дерматоложката споделя, че ботоксът е бил най-популярната процедура в неинвазивната естетична медицина през 2020 г. Получава се под формата на ботулинов токсин от специфична бактерия, носеща латинското наименование Clostridium botullinum. Поглъщането на този токсин причинява хранително отравяне, познато като ботулизъм.

При първите употреби на ботулинов токсин, той е бил химическо оръжие. Но през 60-те години на ХХ век започва приложението му като лекарство. Първата му употреба е била като лек за страбизма.

В днешния си вид се появява в края на 90-те години на ХХ век, но FDA (Американската агенция по храните и лекарствата) го одобрява едва през 2002 г.

Популярността му през последните години се свързва с времената на пандемията, през които често потребителите наблюдават лицата си в прозорчетата на лаптопите. Това им позволи да забележат много по-изразено фините линии и бръчиците, което, съответно, доведе до повишено търсене на подобни естетични процедури.

Механизъм на действие и поставяне

Ботоксът блокира химичното вещество, което кара мускулите да се съкращават. Съответно, когато мускулите на лицето, където е приложен ботокс, получат сигнал за съкращение, те не могат да извършат такова. Когато се изчерпи действието му, обаче, това съкращение отново е възможно и се появяват отново фините линии, които сме искали да премахнем.

За самото му прилагане са нужни около 10 минути, като то се извършва със свръхтънка игла с или без обезболяване. Самият дискомфорт по време на процедурата е минимален. Ефект може да се забележи след няколко дни с максимум около 10-14 ден.

Третиране на лицето с ботокс

Обикновено ботоксът се използва, когато бръчиците, които искаме да премахнем, са причинени от самото движение на мускула, който лежи под тази част на кожата. Обикновено се използва в частта между веждите или по челото. Може да се приложи и за фините линии, които се появяват във външните ъгли на очите. Често се третират и линиите над горната устна или тръпчинките на брадичката.

Друго показание на употреба е не естетично, а лечебно. Може да се приложи като част от лечението на брусизъм – състояние, при което през продължителни периоди пациентът скърца със зъби и стиска челюстта си.

Прилага се също при:

  • детска церебрална парализа,
  • Страбизъм,
  • мигренозни пристъпи и други.

Честота на приложение

Ботоксът постепенно губи активността си и химичните вещества, активиращи съкращенията на мускулите, отново започват на действат. Поради това фините бръчици, статичните бръчки и трапчинките отново се появяват. Съответно, това означава, че ботокс може да се прилага неколкократно. За тази цел, обаче, първо трябва мускулите да се възстановят и да започнат отново да се движат.

  • Това се случва след 4-6 месеца, което е и периодът, който трябва да измине, преди да може да се повтори процедурата.

Подобни статии:

  1. Често срещани въпроси за катаракта Популярното название на катаракта е „вътрешно перде”. Характеризира с потъмняване естествената леща и разрушаване функциите на зрението. Основни симптоми при...
  2. Слънчеви колектори – въпроси и отговори 1. Забелязват ли се вакуумните слънчеви колектори когато са на покрива? Ако соларните колектори са монтирани на покрива, те много...
  3. Клиентски въпроси за ПВЦ дограми Стройинвест е фирма за продажба на алуминиеви и ПВЦ дограми с доказан произход. Често на електронната ни поща получаваме различни...
  4. Глупави въпроси по време на интервю за работа Интервюто за работа играе важна роля за вашето, както краткосрочно, така и дългосрочно бъдеще. Интервюто за работа обаче е често...
  5. Често задавани въпроси при избора на климатик? В днешно време климатиците са се превърнали в необходима част от ежедневието на всяка една фирма или домакинство. Комфортната обстановка...

Автор: ganbox

Главен SEO консултант във фирмата за SEO услуги Ganbox - лесно откриване на вашия бизнес сайт в Google.

Този потребител е публикувал 108 статии.

Вашият коментар