Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1847 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Как да премахнем брадавиците?

12 април 2023 | Автор: ganbox | Публикувана в Здраве & Фитнес

Брадавиците са кожно състояние, което се предизвиква от вирусна инфекция, по-точно, с Human Papillomavirus (HPV). Срещат се най-често при хора с понижена функция на имунната система, деца, пациенти на имуносупресивна терапия. Могат да се предават от един човек на друг чрез кожен контакт, особено през наранена кожа.

Те представляват своеобразни лезии, които, за щастие, са доброкачествени. Лесно се увеличават и могат да преминат от една част на тялото към друга – например, от ръцете към краката. Могат да са обикновени, плантарни и плоски. Обикновените, или още брадавици по ръцете, са малки и заоблени, с грапава повърхност и могат също да засегнат лицето, коленете и лактите. По стъпалата могат да се появят плантарни образувания, които обикновено се характеризират с растеж навътре към кожата. Те са подобни на мазоли, които обаче се разрастват, а могат и да болят, особено при ходене. От друга страна, брадавици по лицето обикновено са плоски. Често се срещат в детско-юношеската възраст. Както показва името им, те са с плоска форма, представляват лека или по-голяма издутина, която или е с характерния цвят на лицето, или има червеникав цвят. Неприятното при тях е че се разпространяват много бързо. Доброкачествено образувание, което може да се появи навсякъде по тялото, е себорейна брадавица, която има характерен вид и се изявява като загрубяване на кожата, което после става плътно и неравно.

Брадавици: лечение

На първо място, за да се излекуват правилно, те трябва да бъдат точно диагностицирани. За тази цел се прави преглед при специалист, който ще вземе предвид специфичния вид на брадавицата, мястото, на което се намира, дали е единична, или множествена, какви симптоми причинява и т.н. Понякога може да е необходима лабораторна диагноза чрез специални методики след взимане на проба от брадавицата.

Един от методите на лечение е чрез криохирургия. При нея дерматологът ви ще използва течен азот и с него ще замрази образуванието. След това то ще изчезне и, потенциално, може да не се появи повече, макар че понякога съществува риск от рецидив.

При някои видове брадавици може да се приложи електрокоагулация. Това е метод, който имплементира електрически ток с цел да премахне образуванията.

Най-съвременното и високотехнологично лечение е чрез лазерно отстраняване. При него лазерният лъч директно изгаря брадавицата и при това причинява възможно най-малко дискомфорт на пациента. Периодът за възстановяване е изключително къс и често не се наблюдава рецидив.

Друг вариант е домашното лечение на образуванията чрез специфични лечебни препарати. Те се предписват изключително и само от специалистите, тъй като не са подходящи за всеки пациент и за всеки клиничен случай. Допълнително може да се приложи противовирусна терапия, ако специалистът сметне това за необходимо.

Препоръчват се редовни последващи профилактични прегледи. Обработените зони може да са малко чувствителни или зачервени след терапията и лекарят ще ви препоръча методи, чрез които да третирате тези зони. В някои случаи е възможно образуване на коричка, която би трябвало да отпадне скоро. Понякога като страничен ефект от лечението може да остане разлика в цвета на кожата, която обикновено се минимизира с времето.

Няма подобни статии.

Автор: ganbox

Главен SEO консултант във фирмата за SEO услуги Ganbox - лесно откриване на вашия бизнес сайт в Google.

Този потребител е публикувал 108 статии.

Вашият коментар