Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Краве фета сирене – Вкусно блокче фета сирене от Гърция

4 юли 2022 | Автор: Seoslav | Публикувана в Храни & Напитки

Фета сиренето идва от Гърция. То е бяло, ароматно и с много лек вкус. Най-често се приготвя от краве или овче мляко, което го прави изключително полезно. Производственият процес е дълъг, но резултатът винаги е впечатляващ. След узряването на фета сиренето, то става от меко до полутвърдо. Перфектен вкус, който няма аналог!

От гръцката митология знаем, че бог Аристей, който е син на Аполон и нимфата Кирини, научил хората как да произвеждат сирене от мляко. Всъщност, разбирате, че кравето и овчето мляко се използват в Гърция от хилядолетия, а фета сиренето има дълга традиция. Вече от векове, продуктът е сред най-обичаните в Гърция и дори в цял свят. Думата “feta” се появява за първи път през далечната 1494 година в пътеписите на един италианец, а гърците приемат названието едва през 17-ти век и го добавят официално в речника си.

След толкова години, “feta” е термин, който е защитен от регламент на Европейския съюз. Фета сиренето се появява благодарение на човешкия фактор и специфични природни условия, даващи особености на крайния продукт. Вкусът на млякото от пасищните животни е благодарение на най-добрите места, в които те се отглеждат. Това придава специфичен вкус и мирис на фета сиренето, защото няма нищо по-добро от запазването на традициите!

Фета сиренето е ненадминат деликатес. Ако погледнете хранителните му стойности, дори да сте привърженици на фитнеса, ще искате да му се отдадете. То съдържа мазнини, поне 40%, но те са богати на изключително много вещества. Например, овчето мляко има по-високо количество протеин и е отличен източник на фосфор, калий, калций и витамин B12. Съчетавате полезното с приятното.

Сигурно се запитахте с какво върви прочутото и здравословно фета сирене? Естествено, че с всичко! Класическите рецепти с негово участие включват най-вече гръцката салата, която всички познаваме и обичаме. Хрупкави краставици, пресни домати, червен лук, зелени чушки,гръцки маслини, свеж риган и фета сирене, гарнирани с зехтин – започнахме да мечтаем.

Придържайки се към по-класически ястия, ще споменем и приложението му в италианската кухня, а именно – пиците. Тънка, препечена коричка в съчетание с няколко вида сирена – любимо! В лазанята също може да бъде добавено фета сирене, което ще направи вкусът по-мек и приятен. Комбинирайте с билки, пушен червен пипер, крема сирене, чесън или заквасена сметана! Хармонията, която ще откриете във вкусовете, ще Ви пренесе в слънчева Гърция.

Много страни, много обичаи, но едно краве фета сирене! Любовта към него е ненадмината, заради неповторимия му вкус. Едно от най-разпространените сирена е това с краве мляко, а колкото по-голям е неговият процент, толкова по-мек е вкусът на сиренето.

Доста често срещан въпрос е дали краве фета сиренето е подходящо за консумация по време на бременност. Това преди всичко зависи от това, с какво мляко е приготвено сиренето – пастьоризирано или сурово. По правило, фета сиренето, се приготвя от пастьоризирано мляко, което го прави абсолютно безопасно за консумация в този период. Не забравяйте обаче да го консумирате непосредствено след отварянето му. Най-добре е да го съхранявате в саламура и хладилник, за да запази своите полезни свойства.

Винаги консумирайте с удоволствие, защото любимото на всички краве фета сирене ще Ви пренесе в един по-вкусен свят!

Подобни статии:

  1. Хотели в Гърция – евтина почивка за лято 2010 С каталога GreeceHotelinG намирате подходящо предложение сред разнообразни хотели в северна Гърция. GreeceHotelinG представя обекти от една до четири звезди...
  2. Идеи за почивка лято 2012 – уикенд в Гърция? Екскурзия? За огромен късмет, малко по малко изпращаме зимните месеци и посрещаме с щастие и усмивка на уста, пролетното време. Наяве...
  3. Зашеметете гостите с пица Много често се чудим какво да приготвим когато имаме гости. Няма какво да крием от вас, но най-често един бърз,...
  4. Хранене на бебето Понякога се появяват проблеми, свързани с т.нар. скокове на растежа. Има периоди от развитието на бебето, когато нуждите от кърма...
  5. Топ 8 съвета как да купувате и използавте кисело мляко 1.Решете между пълномаслено, нискомаслено или обезмаслено кисело мляко: При закупуването на кисело мляко, първото решение е дали искате редовните мазнини...

Автор: Seoslav

Този потребител е публикувал 32 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар