Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1843 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Lactobacillus bulgaricus

15 декември 2012 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Друго

Има и такива живи микроорганизми  – пробиотици, които подобряват на човека вътрешния микробен баланс. През 1905 г. Д-р Стамен Григоров открива за първи път, че за подквасването на киселото мляко причина е „Lactobacillus bulgaricus” – микроорганизмът. Иля Мечиков, Нобеловият лауреат, потвърждава на младия българин резултатите и доизгражда въз основа на тях теорията си за пробиотици и стареене. Това на множество изследвания началото поставя върху лечебните и профилактични свойства на лактобацилите и киселото мляко.

През 1953 г. тези полезни бактерии „пробиотици” са наречени – бактерии за живота. Те имунната защита активират стимулират в човека и развитието на вътрешните полезни бактерии, на хранителните съставки в разграждането участват, жлъчните киселини и обмяна. Освен на българското кисело мляко известната бактерия, към пробиотици и много други микроорганизми се отнасят. Те с храната попадат в човека, но могат и във вид на таблетки да се приемат, заселват се в чревния канал и с естествената му микрофлора взаимодействат. Пробиотик върху чревната лигавица се разполага и се размножава отделят се вещества в процеса на жизнената му дейност, за храносмилането полезни.

Млечнокиселите микроорганизми вредни въздействия неутрализират от гнилостни процеси и се изявяват в голяма степен на болестотворните чревни бактерии като гибелни конкуренти. Смята се, че серумния холестерол всички пробиотици понижават и риска от атеросклероза отдалечават. При експерименти е установено, че те намаляват ензими в дебелото черво и канцерогенни вещества, което значи, че могат да забавят и болестни процеси да предотвратяват дори, водещи до злокачествени тумори. С много голяма полза е на пробиотици способността да възстановяват в организма нарушеното микробно равновесие.

Макар и рядко, у хора с непоносимост към млечните белтъчини отключва алергии киселото мляко. Те дразнене усещат от кисело мляко, ако гастрит и ентероколит имат вече развити. При отлагане върху костите на излишен калций, няма доказателства за ролята на млечнокиселите бактерии и пробиотици. Но след честа и голяма консумация на пълномаслени млека, те в сериозен източник на мазнини се превръщат и на наситени мастни киселини, което риска от наднормено тегло увеличават и на сърдечносъдови заболявания развитието. Затова и на учениците, и на възрастните, се препоръчва с мляко да се хранят, в което не надминава 2% съдържанието на мазнини.

Източник: Probiotic.bg

 

Подобни статии:

  1. Топ 8 съвета как да купувате и използавте кисело мляко 1.Решете между пълномаслено, нискомаслено или обезмаслено кисело мляко: При закупуването на кисело мляко, първото решение е дали искате редовните мазнини...
  2. Какви бактерии се асоциират с киселото мляко Киселото мляко е един от многото ферментирали млечни продукти, които са възникнали между номадските племена от Централна Азия. Исторически то...

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Вашият коментар