Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1847 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Онлайн търговията – промяна в манталитета на хората

5 юли 2010 | Автор: Иво Апостолов | Публикувана в Бизнес

До навлизането на онлайн търговията, избора на продукт или услуга бе пряко свързан с географското място, където живее даден човек. А принципите на пазарната икономика са безпощадни, колкото по-малко е населеното място, толкова по-малка е конкуренцията, а от това следва, че и предлагането е значително по-ограничено.

Електронната търговия обаче променя бавно, но сигурно, някой от потребителските навици на хората. Вече не е нужно продавачът да бъде от Вашият град, а дори и държава. Това допринася съществено в развитието на конкуренцията, а от там и на избора и по-широките ценови гами на продуктите и услугите. Разбира се, някой услуги и продукти дълго време ще продължат да бъдат определяни от географският принцип, но до кога? Пример за подобна услуга е авто-тенекеджия. Разбира се, можете да повикате такъв от Бургас, ако живеете в София, но това едва ли би било особено изгодно и практично.

Това обаче, не Ви пречи да поръчате материалите, които авто-тенекеджията ще ползва, при това на по-ниски цени, отколкото Ви ги предлага той. Макар и последното в никакъв случай да не е задължително. В днешно време например, можете да си поръчате авточасти онлайн. По този начин, Вие ще се снабдите с тях на цени, които са близки до цените, на които ги закупуват автомонтьорите. Няма да е необходимо да обикаляте всички магазини в града или да ходите до съседни населени места, за да проверите дали дадени авто аксесоари не се намират някъде по-евтино. Достатъчно е да влезете в Гугъл и да направите сравнение на цените на авточастите в няколко онлайн магазина, да ги поръчате чрез интернет и те да дойдат директно в дома Ви.

Много подобни примери могат да бъдат дадени, но истината е, че онлайн търговията не само променя потребителското поведение на хората, но и ги кара да бъдат по-взискателни и да избират все по-качествени продукти и услуги.

А в такъв пазар, място за слаби търговци няма.

Няма подобни статии.

Автор: Иво Апостолов

Иво Апостолов стои зад няколко сайта в областта на туризма, по-специално за почивки, ваканции и други.

Този потребител е публикувал 7 статии.

Коментари (9)

 1. Много съм съгласен с казаното в статията. Въпреки, че все още има услуги които не са достъпни в Интернет, сами виждаме, колко неща се промениха. Преди време не можеше да става дума и за поръчване на храна по домовете през интернет, но ето, че и това е факт вече. Примера с тенекеджията е много уместен и съм сигурен, че скоро някой и за това ще се погрижи ;) Находчивостта на търговците е безгранична :)

 2. Истината е, че имам приятели, които си взеха плочкаджии от друг град, защото въпросните хора искат 1/3 по-ниска цена.

 3. В техният случай, явно им е било изгодно така, но много рядко се случва да си наемеш някой от другаде и да ти излиза по евтино. Обикновено подобно начинание означава осигуряване на място за спане, храна и т.н., което в някой случай не бих казал, че е много изгодно :)

 4. Статията е много добра и пълна с факти, коит все повече се налагат в ежедневието. За съжаление още е трудно българския потребител да се настрои позитивно към онлайн пазаруването. На хората им липсва доверието, за да се разгърне онлайн търговията изцяло. Имам онлайн аукцион и трябва да споделя, че мъчно се развиват нещата с него. Това е при положение, че плащането става при получаване на стоката от куриер. А представете си коло хора са сагласни да платят и да чакат да дойде стоката от друга държава?! Въпреки това се надявам скоро хората да се отпуснат и да разберат, е пазаруването онлайн е уникална възможност.
  Все пак първата онлай продажба е реализирана в САЩ през 1994г по време на световното по футбол и колкото и да изглежда странно се изразява в закупуване на Пица за вкъщи :-) . Сега можете да си купите самолет онлайн, значи скоро и в България ще потръгне.

 5. Всичко е въпрос до поколения :)
  Пазаруването онлайн е предимно присъщо на хората израснали с интернет.
  Въпреки, че майка ми не е толкова стара, няма да ви казвам колко време ми беше необходимо, за да и обясня, че няма от какво да се страхува, при поръчка на някаква книга онлайн например :) Донякъде вина имат и медиите, които парадират с онлайн измамите и само сплашват хората които си нямат понятие от тия неща.

 6. Голямо значение за онлайн търговията има разликата в поколенията, за това няма спор. Да не говорим за пазаруването от онлай аукцион като този, който се опитвам да развия. Само като видят по възрастните, че има търг с наддаване и се мени цената, директно заявяват “Аз с това не мога да се оправя”. Друг фактор за по-бавното равитие на този тъп търговия не съмнено имат медиите. Трето да не говорим в момента с това натякване за криза и подобни явления хората как са свили паричния оборот. Он нова година рязко спаднаха продажбите, въпреки, че и цените спаднаха. Друг фактор е снобарията, колкото и да не му се вярва на някой. Като си купиш маратонки Nike от интернет, няма да те видят, че излизаш с пликче от мола.

 7. Странно е мнението ти, но ми харесва. Главната причина е, че досега никой не се съгласяваше, че виновниците за тази криза са по-скоро медиите с тяхното, натякване и подтикване на хората да внимават, че видиш ли кризата е много голяма и всички сме под финансов срив. Това вероятно беше и причината толкова малки фирмички, да се подготвят и предварително да съкратят бюджета като освободят повечето работници. Това и са причините за резкият спад на продажбите. Благодаря, че ми даде една страхотна идея Анатолий Симеонов, та да драсна няколко думи в блога си по темата.

 8. Радвам се, че съм ти дал идея. Малко странно звучи мнението ми, защото го писах в движение и без синтезиране на мислите ми. Каквото ми дойде на ум това писах и няма много конструкция в него. Но важна е именно идеята и се радвам, че си ме разбрал. Последно време виждам друга тенденция в онлайн търговията, сега хората в България усилено търсят есенни и зимни дрехи и обувки. Явно почват да се ориентират в океана “онлайн пазаруване” и възможността да купиш каквото и да е по което и да е време. Това е едно от големите предимства на пазаруването в интернет. Надявам се да почне да се съживява търговията. Остава и българските търговци да се ориентират.

Вашият коментар