Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1847 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Промиване на речно злато като вид хоби

4 юли 2010 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Хоби

Винаги съм се чудил, как може да съществуват толкова странни хобита и как може хората да практикуват нещо толкова странно на пръв поглед.

Както казват някой “Хора всякакви – Интереси още повече” и май вече разбирам за какво точно става дума.

Именно по тази причина, днес реших да ви запозная с хобито споменато в заглавието на статията.

В общи линии, хората които го практикуват, са хора които желаят да убият времето си сред природата и обичат да се плискат с речна вода. Искам да отбележа, че това хоби е по-скоро за тръпката и не трябва да се надявате, че ще забогатеете от това.

Речно злато има из почти всички реки в България, това е приятната новина. Лошата обаче е, че се добива много трудно и изисква много свободно време и железни нерви.

Всичко става с помощта на ръчно направено приспособление за промиване на злато или специални за целта инструменти. Та с въпросните приспособления, се взимат проби от различни места в реката и се проверява дали има така наречените златинки.

Въпреки, че тепърва започва да се практикува този вид хоби има реалният шанс да стане масово практикувано и дори да се ползва за специален вид туризъм у нас.

Ако сте по-любопитни и искате да научите малко повече по въпроса, може да хвърлите един поглед на следният сайт: www.artefacts.biz

Няма подобни статии.

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Коментари (9)

 1. Това хоби изобщо не е ново, пък и за някои хора съвсем не е само хоби. Не знам дали става за туризъм, защото май има закони какво се прави после с добитото злато. Май задължително се продава на БНБ, пък и има нужда от разни разрешителни.

  Иначе идеята за златотърсачески екскурзии я мисля от двадесетина години, но не ми се занимава с бюрокрация около узаконяването им.

  Добрата новина е, че знам река, където наистина има злато. Ако черпиш, ще те заведа дотам, дори ще накарам някои хора да ти се усмихнат така, че да им видиш всичките златни зъби. ;-)

  • Ами може да не е ново като идея, но определено от няколко месеца насам се практикува доста по-масово, затова и казах, че е сравнително ново ;) , а добитите златинки, не е задължително да ги продаваш в БНБ и има специални разрешителни, само ако добиваш до определени грамове на година мисля беше. Казвам го, понеже познавам човек който няколко години се е занимавал с това.

   Идеята за подобен вид туризъм и аз съм я мислил и честно казан, едва ли ще е доходна, понеже ще се минава през куп бумащини и лицензи.

   Относно реките с злато в тях, няма нужда да ми казваш къде какво има :) и сам знам, въпроса е, че нямам необходимото време за тази дейност в момента, а иначе почти всички реки в България са златоносни. Някой повече, някой по-малко, но около 80% са такива( и това сме го обсъждали в специален форум ;) ).

 2. Ти губиш, като се стискаш и не щеш да черпиш един сладолед срещу информация. ;-)

  Говоря за място, където се “плавят” (тази дума използват местните) не само прашинки, а и доста големи зрънца, и където това може да се прави не само заради тръпката.

 3. Киро

  Я спретенете едно блогче на английски и малко адсенс.

 4. Красимир Георгиев

  Здрявейте Марияна !
  Аз имам доста свободно време , много съм запален по тези златинки ! Имам някаква идея която може да превърне физическите изпълнения в нещо по-смислено :)
  Ще съм Ви благодарен за някое местенце и ще почерпя не само сладолед !

 5. РУМЕН

  Дайте малко ифо и на мен за рекичката,та да мога и аз да я видя

 6. Филип Анчев

  Здравейте! Аз съм на 18 и от скоро започнах да се интересувам от добив на злато от реки като хоби.Можете ли да ми кажете дали в река Вит (Плевенската част) може да се открият златинки?

Вашият коментар