Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1847 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Рецепти за вкусни ястия

11 септември 2010 | Автор: recepti | Публикувана в Храни & Напитки

От голямо значение е подборът на правилните рецепти при съставяне на меню. При обикновените обеди се сервира супа, основно ястие и десерт. Преди всичко менюто трябва да бъде разнообразно и да не се повтарят продуктите, от които са изработени отделни ястия. Организмът не понася винаги солено или пикантно. След като получи сладка храна, той иска кисела или солена, след твърда – течна, след студена – топла. Това именно трябва да се има предвид при съставянето на менюто. Освен това храната, която се сервира, трябва да бъде различна и по вид. Следователно, ако се сервират супа, ястие със сос и компот, храната ще се изяде, но не с такъв апетит, както при обед от супа, пържени кюфтета или бюрек от патладжани и компот. Обедът не се харесва, когато се използват подобни рецепти например оризова или тестена храна. Дори гарнитурите, които се поднасят, не се консумират с апетит, ако има повторение. Така например, ако се поднесат картофи, макар и различно приготвени, храната губи от своето качество. При подреждането на менюто трябва да се обърне внимание върху разнообразието на хранителните вещества на отделните ястия, на тяхната витаминозност и калоричност.

Съразмерното разпределяне на продуктите по вид, хранителност, калоричност и приготвянето на разнообразна храна дават благоприятно отражение върху организма. Подходящите рецепти за готвене трябва да се обмислят не за ден-два, а за седмици, дори за 15 дни. С оглед на това от по-рано могат да се приготвят продуктите, които не подлежат на разваляне, а другите се набавят в самия ден.

Подобни статии:

  1. Български кулинарни рецепти – онлайн гид Сайтът sgotvi предлага по много елегантен начин кулинарни рецепти, съвети за готвачите, препоръки за здравословно хранене и много други. Има...

Автор: recepti

Този потребител е публикувал 1 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар