Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Созопол – градът на Аполон

5 ноември 2010 | Автор: man0l | Публикувана в Почивки

Аполония, старото име на любимото ни курортно градче – Созопол е именуван от гръцките колонизатори през 7 в. пр.н.е., където се и заселват. Кръстен е на богът на изкуствата – Аполон. Аполония се развива като търговски център на вино, тъкани, глина, мед, восък, зехтин и др.

През 13 в. пр.н.е. водени от Язон, Херакъл и Орфей, аргонавтите спират тук. Жителите на Аполония са прихванати от страстта да колонизират и откриват нови територии. Така и са построени Анхиало, Пиргос, Термополис и Аетос.  Перикъл създава съюз, в който участват морските градове – държави, вкл. Аполония.

Римският император Марк Лукул, водейки войските си превзема Аполония през  1 в. пр.н.е. Разрушен е от неговите войски, след което бързо възстановяват града, построявайки нови храмове и поръчват 13 метровата статия на Аполон. Римското господство осигурява три века спокойствие, след което нахлуват варварски племена. Чак към 5 в. градът влиза във византийските граници.

Хан Крум превзема града при своето управление и често византийските войски го превземат обратно, както останалите морски градове. През средновековието запазва статуса си на областен град. През 15 в. при нападение на генуезката флота, градът е силно разрушен. Малко по – късно, Амадеус Савойски и неговите рицари превземат и продават града. Той пада под турска власт през  1453 г. След това се строят само дървени къщи, образци от които могат да се видят и днес в Старият Созопол.

След освобождението, Созопол е малко рибарско селище. По – късно става най – големият риболовен център и се развива курортната му дейност. „Царският плаж” се намира на север, а закътан между скалите на юг от града е „Райският плаж”. Къмпинг „Каваците” се намира още по – на юг. Може да се настаните в един от многобройните хотели в Созпол и да се отдадете на вашата лятна почивка. Така ще усетите античната култура на древна Аполония, вдъхновена от историята.

Няма подобни статии.

Автор: man0l

Този потребител е публикувал 1 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар