Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1845 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

WordPress SEO: Как да изберем структура за постоянните връзки

14 юли 2011 | Автор: maystora | Публикувана в Компютри

В тази статия ще ви покажем оптималните варианти за структурата на постоянните връзки /permalinks/. Има много различни опции, но истината е, че не съществува вариант, който да дава отговор на всичко. Все пак, можете да си отдъхнете, защото както съществуват по-лоши, определено има и по-добри структури на постоянните връзки, които можете да ползвате.

След инсталацията на WordPress, постоянните връзки изглеждат така:

domain.com/?p=123

В действителност това не е структура на постоянна връзка, това е формат базиран на параметър с числото „123“ представлящо номер на съответната публикация. Въпреки, че всички водещи търсачки могат да обходят и да индексират ресурса от примера, то той определено не е оптималната конфигурация за постоянна връзка. От гледна точка на SEO, ще пропуснете възможността да дадете на търсачките някои ключови думи, а от гледна точка на потребителите, да ги примамите с „информационна следа“, която да им потвърди, че са на прав път. Например, нека си представим, че търсите хотел в Пловдив – кой URL ще ви даде ясна представа, че това, което искате се намира на страницата?

domain1.com/?p=1234

или

domain.com/пловдив-хотели/

Друго общ случай засяга добавянето на част или всички елементи на датата в URL на публикацията, като следните два примера:

domain.com/2008/08/15/sample-post/

domain.com/20080815-sample-post/

Първият пример създава йерархично генериран URL, който е базиран на годината, деня, месеца и откровено казано е напълно ненужно в повечето случаи. Ако добавяте думи или числа във вашите Url-ли, знайте, че за това следва да има причина и/или стойност по ключова дума. Освен ако датата не е важна за множеството на ключовите думи или термини, за които се опитвате да се класирате, то имайте предвид, че тя е ще стои единствено като декорация. Факт е, че ако публикувате системно ново съдържание в сайта си, като в URL-a има и датата, това може да се обърне срещу вас. Много потребители се ръководят от „новото“ съдържание и твърде вероятно да кликнат на нещо по-ново отколкото нещо по-старо. Препоръчително е да ползвате разширения, с които изобщо скривате датата.

Във втория пример по-горе, не създавате йерархична структура с директории, но отново имаме вмъкната дата. Този вариант е по-безопасен, но ако например смените графика си за публикуване или датата на дадена публикация, може да се стигне до някои грешки 404, ако съответните публикации са били взаимосвързани, така че и тук важи с пълна сила казаното за предишния пример – използвайте такава структура само ако имате наистина добра причина.

Друг общ случай засяга категориите като следния пример:

domain.com/печени-ястия/ябълков-пай/

На пръв поглед изглежда добре, но в действителност има недостатъци. Например ако искате да добавите публикацията и в друга категория, реално ще получите два URL адреса за едно и също нещо:

domain.com/печени-ястия/ябълков-пай/

domain.com/десерти/ябълков-пай/

Проблемът е, че и двата URL-a ще работят. Друг недостатък е, че WordPress избира вместо вас кой от URL-ите е първичен и кой не. Друг недостатък ще се появи в случай, че решите да преименувате/изтриете или измените вашите категории – чисто и просто ще се сдобиете с огромен проект за 301 пренасочване. Все пак има и предимство на тази структура и то е, че имате възможност да изключите някои категории чрез robots.txt. Разновидност на тази техника е:

domain.com/печени-ястия/1234/

Освен ако не планирате да имате голям брой публикации или публикации с много близки заглавия /например може да имате 15 различни ябълкови пая/, бих ви препоръчал да ползвате дума вместо число за идентификатор на публикацията.

Една последна комбинация, на която искам да се спра е:

domain.com/заглавие/

Предимството на тази конфигурация е, че е много кратка и съдържа ключови думи. Все пак имайте предвид, че ако имате няколко публикации с едно и също име, WordPress автоматично ще добави номер накрая, ето така:

domain.com/заглавие-2/

Само по себе си това не е страшно, но е нещо, което е добре да имате предвид. Друго, на което следва да се спрете е фактът, че няма да имате възможността да изключвате файлове по директория в robots.txt файла, ще трябва да го правите за всяка отделна публикация или да използвате мета данни. Допълнително ми се иска да вметна нещо, което мисля, че е редно да обмислите – google news. Ако някога се замислите за възможността да се включите в google news, добавете трицифрен код в структурата, предлагам да добавяте номера на публикацията след заглавието й (думите в началото имат повече стойност при търсене на ключови думи от търсачките, тъй че поставете числата в края):

domain.com/post-title-567/

Можете да използвате датата вместо числото, просто обмислете как промяната на датата на публикуване може да се отрази върху други връзки (т.е. пазете се от счупени линкове).

Моите препоръки са, публикувайте заглавие и номер на публикацията, в противен случай препоръчвам категория и заглавие на публикацията. Ето някои датайли, на които да обърнете внимание:

* опитайте се да се вместите в кръга от 3 до 5 думи, включително за категориите;
* избягвайте stop words т.е. често използвани думи;
* използвайте вашите URL адреси за внедряване на варианти за ключови думи.

Няма подобни статии.

Автор: maystora

Този потребител е публикувал 2 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар