Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Важните компютърни параметри

24 юли 2011 | Автор: 4140 | Публикувана в Компютри

Когато си избирате нови десктоп компютри или лаптопи е лесно да се заблудите от мощността на процесора и RAM паметта. Но стига да избирате съвременен процесор, ще видите, че размера на RAM паметта или твърдия диск имат по-голям ефект върху производителността на компютъра, отколкото незначителни разлики в честотата на процесора.

Параметри, които не са от значение

Малки разлики в скоростта на процесора: процесор на 2,6 GHz би бил по-бърз от такъв на 1,2 GHz, но не е нужно да заплатите допълнително за леки подобрения в скоростта. Не можете да почувствате разликата между Intel Core i5 на 2,3 GHz и Intel Core i5 на 2.5 GHz, така че не е нужно да плащате сто лева повече за незабележим ефект.

Бързината на оперативната памет: Отново – колкото по-бързо, толкова по-бързо, но няма да забележите разлика между 1066 и 1333 мегахерца.

Скорост на запис на DVD/Blu-ray: Дори в случай че сте сред малкото останали хора, които си съхраняват информацията на дискове, ще ви е трудно да намерите записвачка, която дава осезаемо по-бързо записване. Щом записвате диск, винаги ще трябва да почакате малко, без разлика дали е 6х или 10х.

Характеристики, които в някои случаи са от значение

Графична памет: Ако искате просто да погледате HD клип в YouTube или да гледате филми от DVD-то, или харда, няма нужда да се насочвате към силните външни графични карти. Вградените съвременни карти от AMD и Intel са достатъчни за всекидневна работа и мултимедийна употреба.

Това е различно при геймърите. По-мощната видео карта с 1 GB заделена памет, в този случай е много по-добра от тези с 256 или 512 мегабайта.

Завишените параметри на картите са полезни най-вече за подробни графики на дисплеи с голяма резолюция. По-бърз графичен чип с по-слаба RAM памет в почти всички случаи гарантира по-добра производителност, отколкото слаб процесор с повече оперативна памет.

Четириядрен процесор: При мобилните компютри, двуядрен процесор често е по-полезен от такъв с четири ядра, за повечето приложения, които се ползват от по-голямата част от потребителите. Двуядрените процесори обикновено работят на доста по-висока скорост, а повечето от стандартните приложения не смогват да използват пълноценно четирите ядра .

Ако обаче правите видео обработка, сложни научни изчисления или проектантство, четириядреният процесор може да е от голямо значение. Ако търсите компютър, който да на който да разчитате и след 3-4 години, е хубаво да вземете предвид, че процесорите с много ядра стават стандарт и ако разполагате с някое и друго ядро на процесора, ще имате по-добра производителност при следващите релийзи на мнозинството приложения.

Яркост на дисплея на лаптопа: Яркият дисплей изтощава батерията по-бързо. Всъщност, триста нита е толкова ярко, че е неприятно за работа на закрито и повечето потребители намалят яркостта на монитора си.

Изключение са потребителите, които използват лаптопа си често на открито. Ако сте такъв потребител, ще искате всичката яркост, която можете да получите.

Параметри, които винаги имат значение

Количество на RAM паметта: Няма съмнение, че винаги е по-добре да разполагате с повече оперативна памет. Нетбук с 2GB RAM ще бъде по-добре от лаптоп с 1GB. Ако държите на представянето, не се задоволявайте с по-малко от четири гигабайта. Да се оборудвате с шест или осем гигабайта също не е зле.

Просторен 7200rpm твърд диск: Скоростта на хард диска се касае до скоростта, с която се върти плочата му. По-бързите дискове дават по-бърз трансфер на данни и по-бързо търсене. Хард диск с 7200 оборота в минута, често ще е чувствително по-бърз от такъв с 5400 оборота.

Тук размерът също е от значение. Защо ви е супер бърз диск, ако не можете да съберете нищо на него? Цените на дисковете непрестанно падат и става все по-достъпно да се сдобиете с исканото пространство.

Тегло: И най-малката разлика в тежината на лаптопа има огромно значение, ако носите лаптопа си навсякъде с вас. Разликата между 2 и 3 килограма не изглежда значима, но ако лаптопа ви е на рамото по цял ден, започва да ви се вижда значителна.

Живот на батерията: Очевидно, по-голяма издръжливост на батерията е по-добре. Ако взимате предвид този параметър обаче, не взимайте обявеното от производителя за чиста истина – премахнете 20-30% от обявеният живот и ще сте по-близо до реалността. Производителите винаги визират живота на батерията при идеални условия.

Подобни статии:

  1. Компютърни услуги и поддръжка ан компютри Success Solutions извършва професионални хардуерни и софтуерни компютърни услуги, администрация и абонаментна поддръжка на компютри и сървъри, проектира, изгражда и...
  2. Кои са най-важните способности за реализиране на печеливш бизнес? В настоящи дни все повече хора се стремят към реализиране на доходоносен бизнес, чрез различни стратегии за реклама. Това е...

Автор: 4140

Този потребител е публикувал 8 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар