Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Екскурзии до Турция – Истанбул

9 декември 2011 | Автор: aradia | Публикувана в Почивки

Екскурзии до Турция са винаги на дневен ред. А щом заговорим за Турция, неизменно в съзнанието изниква образът на най-големия турски град, който е и един от най-важните стопански и културни световни възли – Истанбул. Интересът към Цариград е толкова голям, че всяка седмица десетки туристически агенции изпращат туристи към красивата дестинация.
Градът впечатлява гостите си както с внушителните си размери, така и с ориенталката гостоприемност и привкус и наситеност на културни и исторически обекти.

Джамията „Султан Ахмед”, позната повече като Синята джамия е уникално творение на архитектурата. Названието Синята джамия идва от хилядите сини плочки, с които е “облицована” вътрешната част. Храмът е с внушителни размери, разположен непосредствено до прекрасната “Света София” и обгърнат от многоцветни и жизнерадостни градини. Това определено е един от любимите топоси на туристите. Ако желаете да посетите храма, то трябва да се съобразите с благоприлично облекло и боси. Входът е свободен, тъй като е работещ храм.

Дворецът “Долмабахче” е една от ключовите сгради в Цариград и е първият дворец на Империята, изграден в европейски стил. Това е последният действащ дворец на владетел в Турция, грандиозно издигнат на брега на Босфора(Мраморно море) през 19 век. Една от хипотезите на историци за краха на Османската империя, именно в този период, е за насочването на огромни финансови ресурси към строежа и обзавеждането на двореца. Сградата е с внушителните 45 хиляди кв.м., разполага с 285 стаи и близо 70 бани. Обзавеждането, което и днес посетителите на двореца могат да видят, е внесено от Великобритания, като присъстват множество подаръци от монарси на 19 и началото на 20 век.

Желязната църка “Свети Стефан” в Истанбул е често посещаван обект от българските туристи.

Топкапъ сарай – известен като ” Дворецът на портите топове”,строен и доизграждан в периода 15 и 19 век, той несъмнено едно от задължителните дестинации за посещение в Истанбул. Преди да влезнете в музейната сграда, ще се насладите на дългите алеи с градини до входа.

Капалъ чарши е също задължителна – просто защото е най-големият закрит пазар в света. Не забравайте да се позабавлявате с турския пазарлък и не отказвайте поканите за кафе и чай от дружелюбните търговци в магазините- дори да не си купите нищо, те няма да ви се разсърдят, а така ще усетите част от духа на Ориента.

Разходка с корабче по Босфора – може да изберете да посетите Принцовите острови,което ще отнеме почти целия ден или да направите малка обиколка за около час-два на крайбрежен Истанбул.

Маслант и Левент са едни от големите финансови центрове, изпъстрени с луксозни сгради и красиви градини и заведения.

Истанбул е най-големият град в Турция, изпъстрен с редица красиви обекти и събития, така че е трудно да се разгледа всичко за няколко дни. Затова и туристите се връщат отново и отново в приказния Цариград.

Подобни статии:

  1. На море из Балканите След промените през 1989 година, светът се отвори за българите, а с течение на времето и влизането в ЕС, възможностите...

Автор: aradia

Интересувам се от различни тематики и ми е приятно да пиша статии.

Този потребител е публикувал 9 статии.

Вашият коментар