Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

КИЛИМИ ОТ ИЗКУСТВЕНИ ВЛАКНА

27 октомври 2011 | Автор: Радка Кръстева | Публикувана в Друго

Ако покупката на истински ръчно тъкан персийски килим ви затруднява, съществува много добро алтернативно решение – изберете си някои от разнообразните килими от вискоза. Това е материал, получен за пръв път през 1905 г. в Англия (предшества синтетичните влакна). За вискозата е характерен бърз процес на производство, така че за малко време се получава голямо количество материал. Нейният състав е идентичен с този на целулозата, защото всъщност вискоза се получава чрез възстановяване (регенериране на целулоза). След получаването си, вискозата претърпява допълнителна механична обработка, за да стане по-здрава и издръжлива (изтегля се, усуква се и т.н.), а следователно – да се получат по-качествени килими. След тези процедури се получава щапелно влакно, като вискозата се нарязва и се изприда пак. За разлика от останалите изкуствени материи, вискозата изглежда естествено и има голяма прилика с коприната, поради което се знае и под името вискозна коприна. Вискозата е характерна с мекотата си, дългия живот на цветовете, издръжливост и красив натурален блясък. Всички тези качества я правят изключителен материал за производство на килими.

Килимите от вискоза се почистват лесно, не са свързвани с никакви алергии, а цветовете им остават реални и наситени дълго време. Още повече, че вискозата струва много по-малко, отколкото коприната и копринените килими.  Вискозните килими могат да бъдат както съвременни модели, подходящи за новаторски интериор, така и имитации на класическите килими от Персия. За доказателство за качеството им се дава пример с Белгия, където се произвеждат вискозни килими с над 1 млн. възела на квадратен метър, а височината на купчината достига 6,25 мм. Това са важни характеристики, по които вискозните килими не отстъпват на никои други килими в света.

Произведени от вискозна коприна килими могат да се поставят както на пода, така и на стената, а могат да се използват и за дамаска или постелка на красиви дървени мебели. Получава се изключителна комбинация между уют, стил и финес. Качествените килими от вискоза са едно изключително новаторско и практично решение за вашия интериорен дизайн, като не отстъпват по нищо на скъпите персийски килими.

Подобни статии:

  1. Килими и как да ги поддържаме Килимите са традиционно срещан елемент от обзавеждането на почти всеки български дом, като правилния подход при избор на килими се...

Автор: Радка Кръстева

Този потребител е публикувал 20 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар