Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Книгите като произведение на изкуството

24 ноември 2011 | Автор: kontev | Публикувана в Изкуство & Забавление

Използвана, стара книга или втора ръка книга е книга, която е била собственост на повече от един собственик, различен от издател или търговец на дребно, това е обикновено или частно лице или библиотека.

Старите книги обикновено се появяват на пазара, когато те са продадени или дадени на магазин за книги втора ръка. Те обикновено се продават за около половината или три четвърти от цената, на която първоначално са били закупени. Въпреки че оригиналните автори или издатели няма да се възползват финансово от продажбата на книгата, тази продажба спомага за запазването на стари книги в обръщение. Понякога много стари, редки, първо издание или антични книги могат да бъдат намерени в класически както и в онлайн книжарници за стари книги. Понякога пък на някой може да му хрумне да ги използва за да прави изкуство, което няма нищо общо със съдържанието между кориците.

Спирам с обяснението що е то стара книга, за да ви разкажа за една друга дейност, отново свързана с книгите, но различна от четенето – художника Майк Стилки вижда книгите по различен начин. Стилки е роден е през 1975 г. в Лос Анджелис.щ, Калифорния. Харесва материалността книгите повече от процеса на четене, защото те са неговото платно. Точно така. Стилки създава изкуството си нареждайки множество книжни тела едно до друго, понякога в причудливи форми, рядко правоъгълници, и ги покрива с рисунки.

Дълго време като основа за рисунките си той използва страниците на стари книги, както и всякакви винтидж материали – плакати, картички, пликове….докато не стигнал до извода, че на кориците на книги се рисува по-удобно.

Така се появяват “Книгите – скулптури”, както самия той ги нарича. За да се получи този “скулптурен” ефект, Майк използва комбинация от мастило, цветни моливи, бои и лакове. Резултатът са странни меланхолични същества, сякаш излезли от приказките – смес от поезия, остроумие и мистерия. Работите му са препратка към немския експресионизъм от ваймарския период, а стилът му, според някои, напомня този на Edward Gorey и Egon Schiele.

Въпреки, че първоначално творбите му не намират отклик в арт средите, сега той непрекъснато е канен в много престижни галерии. Последните му изложби са в Kinsey/DesForges (Culver City, Калифорния),David B. Smith Gallery в Денвър, Gilman Contemporary Gallery, Rice University Gallery в Хюстън. Самият Майк споделя:

“Имам тези книги и никога не съм ги чел. Винаги съм искал обаче да ги притежавам, без да знам причината за това. Един ден просто започнах да рисувам по тях.”, обяснява Майк.”Искам да се гледа на рисунките ми като на гигантска поема.”
“Никога нямам идея какво точно ще се получи. Усещам нещо и започвам да рисувам, пък каквото ще да се получи накрая. Не обичам много да се редактирам.”, допълва още той.

Онлайн книжарница за стари книги

Повече за изкуството на Стилки можете да научите на: http://www.mikestilkey.com.

Подобни статии:

  1. Къде е мястото на добрите стари книги в живота на съвременния човек? В зората на 21-ви век сме заляти от огромен поток мултимедийна информация. В същото време, част от тази информация е...
  2. Електронни книги и електронни четци Всяко време има своите иновации. Следващото голямо нещо в света на технологиите се казва четец за електронни книги. Макар да...
  3. Музиката като фактор за пълноценното Детско развитие Специалистите в областта на Детската Психология утвърждават, че музиката несъмнено заема изключително важно място в живота на детето в периода...
  4. Телевизията и Интернет като средства за Информация   Потребността от повече знания и информироност е вродена човешка потребност. От зората на човечеството хората са искали е да...

Автор: kontev

Този потребител е публикувал 4 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар