Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Сивата икономика обезсърчава коректните предприятия

22 ноември 2012 | Автор: pompei | Публикувана в Бизнес

Вече повече от 2 десетилетия България е изключително плодотворна среда за процъфтяването на сивата икономика. Дори големи и дисциплинирани чуждестранни инвеститори, веднъж стъпили на българска земя и усетили „магията на беззаконието” се изкушават и започват да работят както българските им колеги и конкуренти. А измеренията на това са от чисто лавиране по ръба на закона, до откровеното му нарушение. Примери много: осигуряване на служителите на минималните прагове, вместо на реални заплати, недокументиране на продажби с цел укриване на данъци, манипулиране на финансови отчети и счетоводни документи, с цел спестяване на корпоративен данък, подвеждане на акционери или взимане на кредити при по-добри условия и т.н. Това става и благодарение на угодническото поведение на счетоводителите и счетоводните кантори, които загърбват обективността си и потъпкват принципите и морала на счетоводната професия, и за да не изпуснат клиент, често нарушават закона заедно с него.

Освен това дори и най-съвестните и дисциплинирани бизнесмени, в един момент се оказват притиснати от нелоялните си конкуренти, които ги поставят в неравностойно пазарно положение. Спестяването на осигуровки, ДДС, корпоративен данък, акцизи, лицензи, икономисването от разходи свързани с безопасни условия на труд на персонала, занижаване качество на продукция и т.н., дават големи пазарни предимства на фирмите от сивия сектор, за сметка на коректните им конкуренти.

Всичко това се отразява пагубно на българската икономика, защото води до обезсърчаване на коректните и креативни предприемачи, създаване на напрежение и несигурност на бизнеса, потъпкване правата на работници и служители по отношение на осигуряване и заплащане, ощетяване на държавния бюджет и т.н.

Процъфтяващата сива икономика също така е сериозна пречка за привличането на големи чуждестранни инвеститори, поради повишения риск и непредвидимост на средата.

За отделните граждани сивата икономика води до нарушаване на осигурителните им права, чрез осигуряване на по-малка сума от реалната заплата или изобщо липса на осигуряване, в следствие на което загуба на трудов стаж, по-ниски пенсии, по-ниски социални обезщетения и обезщетения за безработица, ограничаване възможността за кредитиране и т.н.

Борбата със сивата икономика трябва да стане първостепенна мисия на всяко правителство. Тя изисква създаване на ясни и строги закони, прилагане на ефективни механизми на контрол върху спазването им, оптимизиране дейността на държавната администрация и намаляване на бюрократичната тежест за фирмите и т.н.

На интернет страницата microfinance-bg.com, може да намерите още интересни икономически статии и новини.

Подобни статии:

  1. Регистриране на фирма Работата на политиците в трудни икономически времена като тези е да търсят идеи по темата „какво да се прави”. Възможностите...

Автор: pompei

Този потребител е публикувал 2 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар