Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1845 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Регистриране на фирма

7 октомври 2011 | Автор: petarkr | Публикувана в Бизнес

Работата на политиците в трудни икономически времена като тези е да търсят идеи по темата „какво да се прави”. Възможностите за финансиране в тези времена са минимални, затова идеите трябва да са едновременно ефективни и да не струват скъпо. Точно и такива трябва да са реформите в бизнес средата – трябва да подобряват потенциала на икономиката и в същото време да не струват много.

При навлизането в даден отрасъл е много важно процедурните пречки да бъдат намалени до минимума, за да  се очаква развитие и конкуренция в този отрасъл.

Едно от последните изследвания на “Doing Business”, показва, че в страните, в които процедурата по регистриране на фирма е най-евтина, имат доста по-висока производителност на труд, отколкото в траните, в които това е най-скъпо. При премахване на бюрократичните пречки значително ще се свие сивата икономика, предприемачеството ще бъде насърчено, ще намалее корупцията, заетостта ще се увеличи. Следователно икономиката ще върви с позитивизъм напред.

Български юристи твърдят, че наличието на висок минимален капитал при регистриране на фирма защитава кредиторите. При посочени данни на Световната банка е видно, че соченото по-горе няма нищо общо с действителността. При регистриране на фирма високият минимален капитал по никакъв начин не се свързва с по-добрата събираемот на взиманията.  В Европейския съюз десетки страни нямат такова изискване.

За преминаване на България през пуснатите бариери е нужно премахването на ненужни изисквания /висок минимален капитал за регистриране на фирма, излишни разрешения и лицензи за новооткрити фирми и др./ или опростяване на процедурата както и намаление на разходите по регистрация на фирма. В европейските страни, в които преобладава добра бизнес среда, регистрирането на фирма става чрез интернет, таксата е минимална или дори е безплатно, също така процедурата отнема няколко минути. Лицензите и разрешителните за някои институции и режими са сравнително малко, но при необходимост процедурите по изпълнението им не са многобройни, не отнемат време и не са скъпи.

Проблемите не свършват до тук. След процедурата по регистриране на фирма следват разнородни дейности: плащане на данъци, наемане и освобождаване на персонал, получаване на кредити, търгуване, сключване на договори, решаване на търговски спорове. Тези дейности неизменно са съпътствани от бюрократични процедури. Ако тези процедури бъдат улеснени, развитието на икономиката ще бъде по-лесно. Един елементарен пример в тази насока е свързан с наемането и освобождаването на персонал – колкото е по-трудно наемането/освобождаването на персонал, толкова е по-трудно да се развива нова фирма. По този начин сивата икономика расте както и беработицата, защото гъвкавостта на пазара на труда намалява. Намаляването на предприемчивостта и инвестиците зависят и от високите данъчно-осигурителни ставки, както и тежките процедури при плащане на данъците.

В България един мениджър на фирма губи около една трета от времето си за справяне с бюрократичните изисквания на страната. Процедурите на администрацията, митниците, съдебната система, данъчните въобще не са много ефективни, нито са бързи, лесни или евтини. Икономическият потенциял ще се увеличи значително ако това се промени.

Подобни статии:

  1. Нов бизнес в България Законът за търговския регистър, влязъл в сила от 1 януари 2008г., опрости процедурата по регистрацията на фирма за българските предприемачи....
  2. Вашата фирма онлайн ли е вече? Създаването на уебсайт за вашия бизнес е възможно да се окаже една от най-добрите инвестиции, която някога сте решили да...
  3. Удостоверение за търпимост, узаконяване на стари сгради – Фирма Горал Инт. ООД Фирма Горал Интернешънъл ООД е консултантска компания, която предлага експертни решения и консултации във връзка с узаконяване на стари сгради...

Автор: petarkr

Този потребител е публикувал 2 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар