Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Усложнения при разширените вени

3 октомври 2012 | Автор: ivsey | Публикувана в Здраве & Фитнес

Разширените вени са изключително разпространено заболяване, чиито симптоми често се пренебрагват в началните стадии на развитие на болестта. Голяма част от хората днес все още мислят, че това е само козметичен проблем, който не води до дългосрочни последици за здравето и по тази причина рядко търсят специализирана помощ, като обикновено прилагат самолечение.
За съжаление обаче това само за кратко облекчава оттоците и болката в крайниците, но болестта остава и задълбочава последиците в дългосрочен план.

В тази статия ще Ви представим някои от усложненията, които могат да настъпят в следствие на нелекувани разширени вени.

Козметични дефекти

В процеса на развитие на разширените вени, първоначално болният чувства само субективни симптоми като болка, тежест, отток и други. На по-късен етап започват да се появяат видими вени, които се виждат по повърхността на кожата, протежението на вените се удължава и удебелява. Появяват се тромби и твърди на допир участъци. Ако в този момент не се вземат мерки, като резултат от постоянния отток и застоялата кръв, кожата не се храни пълноценно и започват да се появяват първоначално само кафеви петна, а по-късно по-големи участъци от пигметирана кожа.

Поява на язви и рани по кожата

В следствие на лошото хранене на кожата, освен пигментацията и кафевите петна, се появяват рани и язви, които са доста болезнени за пациента и труднозарастват.

Тромбофлебит

Най-често при липса на лечение на варикозата, се появява тромбофлебит. Те представляват кръвоизливи от разширени вени и не се срещат рядко при пациенти. Обикновено възникават при малка травма, рязко повишаване на венозното налягане (кашлица, дефекация) или дори спонтанно, без намесата на външни фактори. Рядко са съпроводени с болка, но е важно да се вземат мерки още при първия забелязан случай. Първоначално болният трябва да постави в легнало положение, крайникът да се повридне поне 10 см над нивото на сърцето и да му се направи пристягаща превръзка.

Тромбофлебитът е изключително често срещано усложнение при бременни жени поради нарастването на вените на база поредица от фактори след забременяването. Рисковете са особено големи, когато жената е боледувала от варикоза още преди забременяването. В тези случаи лекарите съветват отстраняване на вените преди бременността или между две бременности, тъй като в противен случай може да се стигне до усложнения по време на раждането, както и да се застраши живота на майката и бебето.

Флеботромбоза

Флеботромбозата също е едно от усложненията, които могат да са резултат от нелекувани разширени вени. Флеботромбозата се характеризира с образуване на тромби в дълбочина на кръвоносните съдове и като заболяване няма особени симптоми. Проблемът е, че ако не се консултирате с лекар и не Ви се направи Доплерово изследване, тромбът може да се откъсне от стената на вената и да навлезе в кръвоносната система, което да доведе до инфаркти, инсулти или белодробна емболия, които могат да имат дори фатален завършек за пациента.

Затова. ако имате съмнения за разширени вени или попадате в някоя от рисковите групи, по-добре е вместо да си задавате въпросите “Дали има проблем? Имам ли нужда от лечение? Какво да направя, за да облекча болката и подуването на краката?”, по-добре отидете на консултация при специалист, който ще Ви прегледа, ще направи изследване и ще Ви назначи правилно лечение в зависимост от степента на заболяването Ви и това до колко е напреднал стадият на разширените вени.

Подобни статии:

  1. Лечение и превенция срещу разширени вени Ендовенозен лазер Това е една напълно иновативна алтернатива за лечение на разширени вени, които са били лекувани чрез операция. Малко...
  2. Предотвратяване на кариеса и неговите усложнения Най-добрият начин за предотвратяване на кариес на зъбите е редовната устна хигиена и редовните стоматологични прегледи. Под устна хигиена трябва...
  3. Кокоши трън – причини и лечение Кокошият трън може да бъде труден и упорит за излекуване, така че бъдете търпеливи. Като съвет, опитайте няколко метода за...
  4. Козметика за тяло и лице – за гладка и мека кожа като на бебе Суровите зимни условия могат да изсушат кожата ви и да оставят чувство на сърбеж. Без достатъчно влага във въздуха, както и...

Автор: ivsey

Този потребител е публикувал 1 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар