Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Избор на ресторант

13 юни 2011 | Автор: chokoevsubmit | Публикувана в Храни & Напитки

Храненето по заведения ви спестява необходимостта сами да си сготвите храната. Все пак е по-приятно да си направите сандвич с фъстъчено масло вкъщи, отколкото лошо сготвена храна по ресторантите. Нищо не убива настроението така, както пилеенето на пари за некачествена храна. Сега избора на заведения е голям. Да речем има много хубави рибни ресторанти във Варна. Ако искате да експериментирате с добра международна кухня ще я намерите в един от многобройните ресторанти в София.

Ето едни от най-важните показатели за избора на хубав ресторант:
• Заведението трябва да е чисто.
• В заведението трябва да ухае на хубаво.
• Добре е да има много гости.

Ако салонът на ресторанта не е чист, то в кухнята му сигурно ще е дори по-зле. Пропуснете го. Ако не успявате да доловите миризмата от приготвянето на храната, твърде вероятно е да ви сервират остатъци или нещо, което е сготвено преди дни. Прескочете го. Ако не виждате клиенти по масите, тогава или храната е лоша, или обслужването не е на ниво, или пък е прекалено скъпо. Възможно е да има някаква друга причина, поради която местните го избягват. И вие направете като тях.

Други показатели, предопределящи избора на заведение са:
• Паркинг. Преди да хапнете, първо трябва да успеете да стигнете до ресторанта. Бъдете сигурни, че има къде да паркирате наоколо. Ако е трябва, обадете се предварително и попитайте дали ресторанта има паркинг или има такъв наоколо.
• Резервации. Не забравяйте да направите резервация, ако това е условие на ресторанта. Позвънете предварително, особено ако обмисляте да отидете по време на почивка или неработен ден, когато ресторантите са по-натоварени.
• Цена. Не трябва да обирате банка, за да си позволите качествена и вкусна храна. Трябва да й се насладите, без да се упреквате за похарченото.
• Разнообразие. Ходейки на заведение с компания, менюто е добре да предлага различни ястия, така че да задоволи предпочитанията на всички гости.
• Количество. Порциите в някои ресторанти са толкова малки, че е изключено да заситят глада ви. Сигурно няма да ядете там повторно. В някои заведения ви поднасят невероятно големи порции, които не можете да изядете. В този случай, ако храната ви е допаднала, не се притеснявайте да помолите да ви затворят в кутия останалото за вкъщи.
• Специални изисквания. Проверете дали ресторанта обслужва посетители със специфични изисквания. Възможно ли е да си поръчате храна с ниско количество на сол, без стабилизатори (например натриев глутамат), вегетарианска храна и т.н. Това е важно, ако вие или някой от вашите приятели е алергичен или има специални хранителни нужди.
• Препоръки. Не са за пренебрегване мненията и коментарите по повод на даден ресторант. Те ще ви създадат добра представа за мястото, особено ако съветите идват от хора, които знаят за какво говорят. Информирайте се от колегите си (от отговорите им ще разберете нещо ново и за самите тях!) И все пак, за големи събития е за предпочитане да отидете на ресторанти, които вече познавате и лично сте проверили. Със сигурност вечерта ви ще мине по-добре на място, където сте били преди и където персоналът ви познава. Там вие сами бихте могли да препоръчвате, тъй като познавате листата с вината и ви е ясен начина, по който нещата се случват. Не е необходимо да се притеснявате за каквото и да е било, а просто да се насладите на хубава храна, заобиколени от изискана обстановка и отлично обслужване.

Има случаи, когато може да се открие добър ресторант, ако просто следвате обонянието си. Когато бях на конференция Пловдив, се разхождахме по главната улица с част от нашата група и изведнъж усетихме полъх на вкусна миризма. Беше почти време за вечеря и решихме да вървим след аромата и да видим къде ще ни заведе. След няколко пресечки се озовахме на една уличка, откъдето се виждаше вентилаторът, източник на миризмата. Завихме зад ъгъла и на лицевата част на сградата видяхме бар, с табела “happy hour” (“щастлив час” – 1 час, през който цените са намалени). Заведението предлагаше мексикански Такос с късчета месо, запечени на скара върху топли царевични питки полети с пикантен салса сос. Беше едно невероятно вкусно и незабравимо преживяване. Докато бяхме на конференцията посетихме и други прекрасни ресторанти в Пловдив, но този , на който попаднахме чрез обонянието си беше наистина добър. Сега предстои форум на морето и си мислим какви ли хубави ресторанти в Бургас ще открием.

Подобни статии:

  1. Рецепти за вкусни ястия От голямо значение е подборът на правилните рецепти при съставяне на меню. При обикновените обеди се сервира супа, основно ястие...

Автор: chokoevsubmit

Този потребител е публикувал 19 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар