Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Тренировъчни уреди и съоръжения

7 декември 2012 | Автор: nelly | Публикувана в Спорт

Оборудването за физически упражнения включва всякакви устройства, които се използват по време на физическа дейност, за да се увеличи силата или ефектите от упражненията, като се предостави фиксирано или регулируемо съпротивление, или за да се увеличи резултата от тренировката.

Оборудването за физически упражнения може да включва също подходящи обувни принадлежности, ръкавици, хидратиращо оборудване и др.

Много важно е оборудването за физически упражнения да се използва правилно: неправилната употреба може да доведе до леки или тежки контузии.

Съоръжения за силова тренировка

Съществува широк набор от различни видове съоръжения за силова тренировка, включително:

  • Свободни тежести, като дъмбели, пудовки, щанги
  • Тренировъчни ластици
  • Машини за тежести
  • Уреди за сгъване

Съоръжения за кардио тренировки

Съществуват редица различни уреди, които могат да се използват за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, включително кростренажори, бягащи пътеки, велоергометри, гребни тренажори и степери. Всеки от тях предлага различни тренировки, като бягащите пътеки, велоегометрите и степерите наблягат на долната част на тялото, докато кростренажорите и гребните тренажори предоставят тренировка на цялото тяло. Цените на тези уреди варират в зависимост от това колко функциите има уреда и колко сложен е от техническа гледна точка. Въпреки че може да са малко по-скъпи, уредите с електронни дисплеи, които позволяват програмиране на различни тренировки сигурно си струват парите. Таблицата по-долу описва всеки вид уреди, както и някои от функциите и ползите от тяхната употреба.

Уред Описание Функции и предимства
Кростренажор Има педали, които се движат в елипса или кръг, както и дръжки, които позволяват да тренирате горната част на тялото
  • Тренировка на цялото тяло
  • Тонизира мускулите, като в същото време подобрява сърдечно-съдовото здраве
  • Малка вероятно за натоварване на ставите
  • Въртящи се подложки за крака осигуряват по-голяма сигурност
  • Съпротивлението и наклона могат да се увеличат за по-трудна тренировка
Велоергометър Велосипед, който е проектиран да стои на едно място. Има едно колело в предната си част.
  • Движещи се ръце помагат за тренировка на цялото тяло
  • Меката седалка и обезопасените педали повишават комфорта и стабилността
  • Предните колела са обезопасени, за да не се допуска нараняване на малки ръце или пръсти
  • Възможен е вертикален, лежащ или полу-лежащ дизайн
Гребен тренажор Симулира гребане, като едновременно тренира горната и долната част на тялото.
  • Сгъваемите уреди заемат по-малко място
  • Напрягането на ставите се ограничава до минимум
Степер Включва две стъпала, които симулират изкачване по стълби.
  • При правилна поза няма напрежение в гърба
  • Отделните стъпала предоставят тренировка и на двата крака
Бягаща пътека Имат лента, която се върти с различни скорости и предлага тренировка по бягане на закрито.
  • Различните скорости позволят индивидуални тренировки
  • Наклонът и интервалите на тренировка повишат разнообразието от програми
  • Оценката за постоянно натоварване е по-важна от „пиковото представяне”, когато става въпрос за конски сили
  • Защитни механизми, които предотвратяват инциденти

Уреди за коремна област и други съоръжения: Изглежда, че броят на уредите за трениране на коремната област са най-много на брой, отколкото на други мускулни групи. И докато повече такива уреди твърдят, че могат много бързо да подобрят състоянието на коремните мускули само за няколко дни, но успехът е по-възможен само, ако те се използват като допълнителен елемент в тренировъчните програми, а не самостоятелно. Някои от уредите имат ръкохватки, за които да се държите, докато правите упражнения на пода, докато други имат подпори за главата и врата, за да ограничат натоварването при правене на коремни преси. Освен уредите за коремната област, съществуват и много други съоръжения, които могат да се използват, за да се подобри физическата форма. Комплектите за йога и пилатес например включват постелка, видео с инструкции, блокче, мек колан и торбичка, в която да носите комплекта. Ако искате вариант с по-голям ефект, потърсете боксови ръкавици и боксова круша. Боксът е добър начин за изграждане на сила и издръжливост. Бързите и тежките боксови круши предлагат различни начини за тренировка, като предоставят избор от упражнения. Топките за тренировка са друг вариант, който позволява разтягания, упражнения, насочени към коремната област и увеличаване силата на мускулите.

  • Укрепването и тонизирането на коремните мускули изисква тренировка на цялото тяло в допълнение към специфични упражнения.
  • Използвайте постелка за упражнения за разтягане и упражнения за коремната област, както и за да осигурите подложка под силовите съоръжения.
  • Уредите за разтягане са подходящи за загряване в началото на тренировката и за нейното приключване, защото те позволяват разтягането на почти всеки мускул.
  • Медицинските топки могат да се използват за укрепване и тонизиране на мускулите
  • Зелените постелки ви позволят да тренирате „на зелено”, дори когато навън вали и са успокояващи.
  • Продукти

    Ръкавици и ленти за вдигане на тежести: Ръкавиците се предлагат в различни размери, като обикновено са без пръсти и имат подплата, която предпазва от рани. Коланите за вдигане на тежести се използват при вдигане на тежки предмети, така че много полезни при тренировка с вдигане на тежести.

    Накитници и ленти за глава: Използват се за абсорбиране на потта, а това позволява да останете концентрирани върху тренировката.

    Колани за вдигане на тежести: Ако вдигате тежести, един колан може да ви даде допълнителна опора на гърба, като ви помага за поддържате правилна поза на тялото, за да избегнете контузии.

    Сърдечни монитори: Един от ключовите фактори за подобряване на сърдечното здраве е да се достигне определен сърдечен ритъм по време на тренировка. Сърдечният монитор следи дали сте достигнали този сърдечен ритъм или не, което ви помага да определите дали да увеличите или понижите интензитета на тренировката.

    Топки за упражнения: Предлагат се в различни форми и размери. Големите топки са подходящи за упражнения Пилатес. Медицинските топки са малко по-големи от баскетболна топка и се използват като помощно средство при различни упражнения. Съществуват и различни видове топки, които се използват за развиване на точността и синхронизацията при удари и ритници, които са част от бойните изкуства. Топката за упражнения може също да помогне за успокояване на болки в кръста и предотвратяване на появата им. Топката помага, като укрепва и развива коремните мускули и мускулите в долната част на гърба, а това от своя страна стабилизира гръбначния стълб. Използването на топка създава нестабилност, като по този начин принуждава тялото да запазва баланс. Това укрепва мускулите, които участват в задържането на баланса. Тези топки са подходящи за различни атлети, включително възрастни хора и бременни жени, като за тези групи хора има разработени специални упражнения.

    Тежести: Предлагат се в много форми, като уреди, българска тренировъчна торба, медицински топки, дъмбели, пудовки, тежести с пясък и щанги. Дъмбелът представлява малък прът с тежести от всяка страна и се държи с едната ръка. Щангата е голям прът с прикрепени тежести от двата края, като при нея се използват и двете ръце. Дъмбелите и щандите са подходящи за трениране на различни мускули, но уредите осигуряват и безопасност. Примери за уреди за тежести са пресата за крака, пресата за рамене и Смит машините.

    Собственоръчно направени тежести: Торби с пясък с различно тегло, буренца с вода, въжета, гуми от трактор и всякакви други тежки предмети могат да се използват за тренировки. Тежестите с по-странна форма и упражненията с тях включват в тренировката повече мускули, като например мускулите на предмишницата, които участват в хващането и задържането на тежестите. Упражненията с тези тежести се правят в изправено положение и оказват влияние върху цялото тяло. Те са алтернатива на закупените от магазин тежести и могат да ви спестят пари. Торбите с пясък и буретата могат да бъдат направени с различно тегло в зависимост от индивидуалните възможности и нужди.

    Гребни тренажори: Има различни видове гребни тренажори, които се класифицират по съпротивлението, което оказват. Различното съпротивление предлага различни тренировки. Хидравличният гребен тренажор използва бутала, за да създаде натоварване за трениращия. Този вид тренажори обикновено са най-евтините. Водните гребни тренажори използват вода като източник на натоварване и често се определят като най-добрите гребни тренажори. Въздушните машини са познати от доста години. Те използват съпротивлението на въздуха, за да предоставят солидна тренировка. Единственият им недостатък е, че са доста шумни заради движението на въздуха. Последният вид гребни тренажори са с магнитно натоварване. Те са и един от най-популярните видове, защото са практически безшумни. Магнитите осигуряват гладък преход между различни нива на съпротивление. Повечето гребни тренажори са с доста големи размери, но някои от тях могат да се сгъват, за да заемат по-малко място.

    Няма съмнение, че физическите упражнения и подходящия хранителен режим имат принос за здравословния начин на живот. Единственият въпрос в днешно време е дали хората успяват да намерят време за тренировка. За щастие, много тренировъчни уреди могат да се използват в домашни условия, които спестяват проблема на кого да оставите децата, докато сте в залата за тренировка. Домашните дъмбели тонизират мускулите, докато кростренажорите и бягащите пътечки предлагат кардио тренировки. Уредите за тренировка на коремната област и съоръженията за разтягане предоставят по-специфични тренировки. Обмислете внимателно наличната информация, за да научите повече за различните тренировъчни уреди за домашна употреба и за това как всеки от тях може да се вмести в натовареното ви ежедневие.

Подобни статии:

  1. Тренировки и бременност За повечето жени майчинството е един от най-щастливите моменти в живота. Сред най-често задаваните въпроси е може ли бременната жена...
  2. Предимствата и недостатъците на велоергометъра Всяка сутрин се заричате, че от утре започвате да правите упраженения. Трябва да свалите няколко килограма, да стегнете корема и...

Автор: nelly

Този потребител е публикувал 2 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар