Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Добив на речно злато, като хоби в България.

6 юли 2010 | Автор: ArteFacts | Публикувана в Хоби

Днес съм решил, да ви представя едно ново хоби, което става изключително популярно напоследък в България, наречено “Добив на речно злато“.

Както обича да казва един мой приятел “В един мъж има два заложени порока – хазарта и млад златотърсач” и в интерес на истината е много прав.

Във всеки българин се крие едно желание за лесни пари и приятно изживяване, а именно добивът на речно злато осигурява тези две неща заедно, без риск за изпразване на партфейла, както например е при хазарта. Единственото, което губи един златотърсач е времето, което прекарва в търсене на благородният метал, но това се оправдава с интересното преживяване.

И докато навън това в някой страни е доста често срещано хоби, та дори има и специални клубове с членове, които се занимават с него от много години, у нас любителите все още са сравнително малко, но стремително се увеличават и смя да твърдя, че вече има и сериозни хора които практикуват хобито си, та дори успяват и да припечелят някой лев за насъщният.

Има ли почва у нас за злато добив?

Според много източници ( дори видни геолози ) в България има големи залежи на самородно злато. Речното злато всъщност е самородно злато, което се е отчупило от златната жилка и се разпространява в реката под формата на малки песачинки ( понякога и по-големи камъчета ) самородно злато.

Според тези източници над 80% от реките в България имат залежи на самородно злато и реално човек спокойно може да загуби малко от свободното си време в цопкане из реките, търсейки ценният метал.

Какво е нужно за практикуването на това хоби?

Най-хубавото е, че не е необходимо да притежавате скъпи съоръжения, за да практикувате това приятно занимание, макар, че наличието на някой от най-използваните инструменти, би ви улеснило значително работата. Чудесна работа биха ви свършили и някой, често използвани предмети от бита, за промиването на пясък и търсене на речно злато. Въпросните предмети, които биха ви свършили тази работа са:

 • Лопата;
 • Малък леген.

Ако все пак, смятате, че желаете да вложите малко средства в това хоби, бих ви препоръчал да си закупите специален комплект за промиване на речно злато.

Законно ли е?

Свикнали сме да се питаме този въпрос, за всеки вид хоби, което предлага някакви облаги, особено ако се отнася за добиването на някаква ценност и е нормално.

Макар да има специален закон с който се забранява добиването на ценни цветни метали, без специална регистрация и такси, това се отнася основно за добиването в промишлени количества. Тоест няма проблеми да ходите и да търсите злато по реките. Едва ли ще вадите с тонове на година ;)

Подобни статии:

 1. Промиване на речно злато като вид хоби Винаги съм се чудил, как може да съществуват толкова странни хобита и как може хората да практикуват нещо толкова странно...

Автор: ArteFacts

Официален профил в inArticle на Онлайн Издание за Археология и Нумизматика в България. В онлайн списанието пишем основно за новини около Археологията, Нумизматиката, Металдетектинг и Златодобив.

Този потребител е публикувал 1 статии.

Коментари (4)

 1. Хресто Запрянов

  Много оскъдничко като коментар по темата. Но какво да се прави – информацията по въпроса е повече от конфеденциална!!! Бих добавил – хубаво хоби но – ХОБИ ! За начинаещите: – не се връзвайте на предлаганото като оборудване – просто е много скъпо и може изцяло да се замени с подръчни средства и дори е за препоръчване!!! Примерно: една дървена гаванка върши къде,къде по добра работа защото има много неравности, власинки и задържа и най – малките златинки!!! Има си хас да се изръсите за чукче,решето,лъжица или пък пинсета дето можете да я свиете от която си искате дама – изобщо няма да разбере , те си имат поне 3-4! По важното, е къде да го търсим този жълт дявол! И – как!!!!!!!За законноста – смело приятели, няма страшно.Регламент няма,правила също а това което бихте добили ЕВЕНТУАЛНО след няколко дневен труд едвали ще ви плати изобщо разходите!!! Но преживяното,емоциите,адреналина на очакването и раздумките край лагерния огън нямат цена и никой не може да ви ги вземе!!! Н А С Л У К А !!!

 2. ivanxristov

  чудесна статия

 3. Грую Кузманов

  Здравейте, дето са казали хората “Да говорят оптимистите, другите да си мълчат”. Няма какво да се добави към тази сентенция, но все пак от хора вещи в занаята информациата е, че при добър късмет – половин грам на ден. По-сериозни добиви – много голям късмет. Естествено става въпрос за работа с елементарни пособия и най стария инструмент лопата. Ако вече ползвате по-сериозна техника лично аз си мисля, че ще Ви ощипят ако не сте си опекли работата всичко да е съгласно закона и местните старейшини на мястото където сте отишли да ровите. За промишлен добив ествествено – държавата и концесия с нея, но за такова нещо се искат мнооооого дълбоки джобове, добри връзки из държавните администрации и сигурно още куп нещица, които и аз със сигурност не знам. Желая успех на всички склонни да слушат оптимистите.Грую

Вашият коментар