Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Възможности за исторически туризъм и живот в Североизточна България

16 август 2011 | Автор: chokoevsubmit | Публикувана в Друго

В Североизточна България се намира Разград, важен административен областен център. Разград се намира в историко-географската местност на Лудогорието в дефилето на река Бели Лом.

В Разград живеят 33 880 жители съгласно проучването осъществено през 2011г.

Югозападно отстои с 49км от град Шумен, северно с 43 км от Търговище, а югоизточно на 65 км от Русе. Влаковата линия Русе-Варна е само на 7 км от град Разград, а международния европейски път Е70 осигурява свързаност с пристанищните центрове Русе и Варна.

Още от времето на античните общества са намерени сведения за заселище, което се разполага на района на сегашния Разград.

Добил слава още с дружината на войводата Таньо Стоянов, Разград получава свобода от руските войници от ХІІІ армейски корпус на 28 януари 1878 година. Руските войни са били предвождани от княз Александър Дондуков – Корсаков. През 1944 година на 8 септември първите роти на Червената армия, начело с генерал-лейтенант В. Шлемин встъпват в града.

Разград е една чудесна и приятна дестинация за посетители и пътешественици, като се има под внимание природните красоти, съхранените български ритуали и разнообразни културни прояви.

Още в стари времена хора са живели в живописната дефиле на река Бели Лом, която разполовява града на две. Намерени са достатъчно доказателства за наличието на първобитно населено място от разкритите тракийски надгробни паметници. Днес е възможно да се разгледат здравите дувари на ключовия град-крепост Абритус, който римляните построили върху руйните на праисторическото населено място. В местният исторически музей се съхраняват около 30 000 хиляди находки, които напомнят за мощта и прелестта на древната цивилизация битувала на това място.

Сред артефактите е Златният пегас, който има световна популярност. Той представлява съчетание от тракийски бронзови релефи, а също така и 835 жълтици. Крепостта Абритус е обявен за паметник на културата и археологически резерват.

Предполага се, че феодалното българско поселище от ХІІІ в. Хръсград е родоначалник на Разград. По време на османското робство над България, в края на ХІV в. българите назовавали града Разград, докато османските завоеватели го наричали Хезарград, Херазград или пък Хразград. Други културни артефакти са джамията „Ибрахим паша” от 1616 година, която е от годините на Средновековието и Възраждането и е сред най-красивите джамии в страната.

Часовниковата кула създадена през 1864 година е знакова за Разград, а първата куполна базилика черквата „Свети Николай Чудотворец” е построена през 1860 година. За неподправената атмосфера на града от ХІХ век навява спомени „Вароша”, който е комплекс от възстановени къщи в традиционна архитектура. Изключвайки всичко друго, тук биха могли да се видят къщи – музеи на популярни представители на града, които са направили изключително много за българското културно развитие.

Разград е град, живота в който е тих, но и активен. Разкрива множество развлечения на младежите и и едновременно с това дава уют на по-възрастните хора. Града, е едно добро място за живеене.
Богатият избор на имоти в Разград и достъпната им цена, е добро основание да промените радикално вашият живот премествайки се за постоянно в него. Расте броят на хората се решават на тази крачка продавайки своите жилища в големите градове и премествайки се в населени места като Разград.

В случай, че сте решени да осъществите такава промяна, достъпната цена на апартаментите в града не е единственото предимство. Ще имате шанс да се възползвате от добри строителни услуги в Разград, които също са на добра цена. Стартирането на строеж от самото начало обаче, не е по нрава на всеки. В този случай можете да придобиете вече построена къща или апартамент и да се възползвате от от услугите на някоя от многото бригади за ремонти в Разград.

Като заключение, Разград е с богата история, добри транспортни връзки с по-големи градове и същевременно предлага спокойствие на своите граждани.

Подобни статии:

  1. Нощен живот в България Нощен живот в България – всекидневник с интересни събития и истории, клюки и скандали, сензации и неловки ситуации от малките...
  2. Качество на живот Искате ли високо качество на живот, удобство и комфорт? Резервирайте самолетни билети и Air France ще ви приземи на точното...
  3. Еко туризъм в Троянския Балкан Всички обичаме ваканциите и посещението на някое зелено, спокойно местенце далеч от замърсения град е сякаш приказен оазис. Еко туризмът...
  4. Сочи, Русия Едва ли сте си представяли руското крайбрежие като привлекателно за туризъм. Но там има един град, чиито туристически традиции ще...

Автор: chokoevsubmit

Този потребител е публикувал 19 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар