Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Проверка на злато с киселина.

24 юли 2011 | Автор: Лазар Белев | Публикувана в Бизнес

 

Проверката на карата за бижутата е наложително, когато продавате своето украшение от злато. Въпреки, че по-голямата част от златото има надлежна маркировка за карат или титър, често се случва в оборот да се появят стари бижута, които нямат никакви бозначения.Възможно е също така маркировка да бъде поставена и върху фалшиви златни бижута, или силно замърсени, които пораждат съмнения за автентичността си.

Когато бижуто е немаркирано най-лесният начин за проверка на съдържанието на злато в него е т.нар тест с киселина. Тестът е сред популярните методи за проверка предвид това, че не води до нараняване на златното изделие и не влияе на грамажа, а от там и не води до намаляване на стойността му.

Техниката за проверка на злато с киселина може да бъде усвоена сравнително лесно, като за целта са необходими камък за натриване, комплект за киселини и няколко златни бижута – маркирани и проверени. Камъкът обикновено е сравнително малък – с размери около 5 х 4 см. Може да бъде във вид на правоъгълна плочка, елипса и ли с неправилна форма, като това не влияе на качествата му. По-важната част от комплекта за ползване са киселините, като обикновено те са за тестване на 10, 14, 18 и 22 карата.

Проверката на всяко златно бижу започва с оглеждането му с лупа за маркировки, които могат да дадат отправна точка на проверката на каратите. В случай, че има маркировка примерно 585 тоест 14 к. започнете процедурата със същата киселина, а ако няма маркировки започнете с 10 каратната, като спазвате следната последователност.

1. Вземете златото и върху камъка натрийте докато остави златна следа без да прекалявате. Въпреки, че бижуто не се наранява от това е добре да го правите от задната страна.

2. С капкомера вървящ към всяко шишенце с киселина нанесете капка върху натритата златна следа. Ако следата изчезне веднага значи бижуто е с по-нисък карат от този на киселината. Избършете с  кухненска или тоалетна хартия, за да сте сигурни, че следата със сигурност е изчезнала.

3. Ако след тестване с 10 каратова киселина златната следа остава това означава, че бижута е най-малко 10 карата и е възможно да е с по-висок карат.

4. Продължете теста с с 14, каратова киселина, ако тя разтвори следата значи златото в изделието е най-малко 10 карата и по-малко от 14, което реално се случва в практиката. Например малко известен факт е, че руското и българското злато за бижута е по-ниско от 14 карата и се приема обикновено за 13.

5. Ако остане следата непокътната и след 14 каратовата се продължава с 18, 22 и т.н. по гореописаната процедура докато се установи какво е съдържанието на злато в конкретното бижу.

В практиката се срещат и 9 каратни киселини, както и такива за 24 карата, но особено втората се използва рядко поради това, че вероятността да попаднете на златно бижу с чистото 999,9 силно клони към нулата.След като каратът бъде установен, се изчислява грамажът и клиента научава стойността за продажба на своето златно бижу. Процедурата обикновено се изпълнява от професионалисти, а на обикновените клиенти е достатъчно да знаят, че златото им не се поврежда и не губи от своята стойност.

Лазар Белев

 

Подобни статии:

  1. Добив на речно злато, като хоби в България. Днес съм решил, да ви представя едно ново хоби, което става изключително популярно напоследък в България, наречено “Добив на речно...
  2. Промиване на речно злато като вид хоби Винаги съм се чудил, как може да съществуват толкова странни хобита и как може хората да практикуват нещо толкова странно...

Автор: Лазар Белев

Здравейте, казвам се Лазар Белев. Хобитата ми са SEO, копирайтинг и блогърство. :) Надявам се статиите ми да ви харесат.

Този потребител е публикувал 6 статии.

Вашият коментар