Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Пуснете слънцето в дома си с тавански прозорци

31 юли 2012 | Автор: eSale | Публикувана в Друго

Вашата кухня или баня е тъмна и мрачна? Тавански прозорец не само ще я направи по-светла, но ще добави и архитектурен елемент към помещението.
Искате да вкарате повече светлина в тъмната кухня или баня? Искате да направите красотата на небето част от дизайна на помещението?

Шанън Уейганд, дизайнер от Кълъмбъс, Охайо, предлага използването на тавански прозорец.

„Чрез тавански прозорец ще позволите повече естествена светлина да влиза в стаята, като по този начин ще допуснете в къщата си по-голяма част от външната среда”, казва тя. „На местата, където няма вътрешна стена, на която да се направи прозорец, можете да използвате тавана за тази цел. През лятото таванските прозорци могат да бъдат отваряни за допълнителна вентилация.”

ДОБРО ПЛАНИРАНЕ

За да постигнете добри и ефективни резултати, трябва да планирате таванските прозорци много внимателно. Съветът е на Аръл Гелнер, архитект от Калифорния и автор във вестника „Architext”.

„Необходимо е да знаете какъв ще бъде крайният резултат”, казва Гелнер. „Работата не включва просто пробиване на дупка в тавана. Изисква се добро планиране.”

Той отбелязва също, че таванският прозорец в кухнята или банята има съвсем различни ефекти от нормален прозорец на стената. „Хората ги смятат за взаимнозаменяеми, но това е грешка.”

Гелнер обяснява, че прозорците на стената улавят лъчите с малък ъгъл през зимата и ограничава лъчите с голям ъгъл през лятото, а таванските прозорци правят точно обратното.

СЛЕДВАЙТЕ ДВИЖЕНИЕТО НА СЛЪНЦЕТО

„Повечето хора приемат слънцето като 100-ватова крушка, закачена в небето, която никога не се движи”, казва Гелнер. „Но трябва да знаем от къде изгрява слънцето, как се движи и къде залязва. Таванските прозорци на наклонени южни покриви повишават температурата в стаята. Северните тавански прозорци позволяват навлизането на мека, разпръсната светлина през целия ден, без да предизвикват високи температури.”

За да защитите новите шкафове в кухнята или дъбовата тоалетка в банята от избеляване заради пряката слънчева светлина, можете да изберете оцветено стъкло, което блокира ултравиолетовите лъчи.

Вградени щори или хоризонтални завеси също могат да ви помогнат да регулирате количеството влизаща светлина. „Много от таванските прозорци са комбинирани със система щори”, обяснява Уейганд. Много от производителите на тавански прозорци предлагат специална изолация, която не позволява натрупването на топлина през лятото или нейната загуба през зимата.

ИЗБЕРЕТЕ ПО-ГОЛЯМ РАЗМЕР

„Една от честите грешки, която хората допускат, е използването на малки тавански прозорци”, казва Гелнер. „Много често виждам в бани малки прозорци с размери 40х40 см. Поставянето на такива прозорци включва големи усилия, а при тези малки размери навлизащата светлина ще е много малко.”

„Не знам дали хората си мислят, че по-малките тавански прозорци са по-евтини, но истината е, че голяма част от цената им е за монтажа. Така че, независимо дали таванския прозорец е малък или голям, цената за монтажа му ще е приблизително еднаква. Затова, ако мислите да слагате такъв прозорец, най-добре е да го направите по-голям.”

ИЗБЕРЕТЕ ЦИЛИНДРИЧНА ФОРМА

Разбира се, трябва да се съобразите с пространството, с което разполагате. Например, цилиндричен тавански прозорец би бил много подходящ за малка втора баня. Цилиндърът се състои от акрилен купол на покрива, който улавя светлината, отразителна стоманена или алуминиева тръба, която отвежда светлината и тяло на тавана, през което светлината влиза в стаята.

Цилиндричните тавански прозорци са лесни за монтаж и внасят естествена светлина в помещения, които са прекалено малки за прозорец с нормален размер. Монтажът им струва по-малко от $1000. Нормалните тавански прозорци струват от $60 до $100 за квадрат.

Тавански прозорец с високо качество, монтиран с всички фабрични допълнителни елементи, ще елиминира риска от течове и щети по покрива около мястото на монтаж. Гланцираните стъкла намаляват кондензацията, а новите модели тавански прозорци имат специални системи за отвеждане на конденза. При монтаж на тавански прозорци в банята трябва да осигурите адекватна вентилация, която ще помогне да се справите с прекомерната влага.

ДОБРА ЕСТЕТИКА

Практическата страна е много важна, но Гелнер съветва собствениците на жилища да обръщат внимание и на естетиката. „Избягвайте да монтирате тавански прозорец от външната страна, която гледа към улицата. Такива прозорци изглеждат несъвместими с традиционния стил на строителство.”
От вътрешната страна „опитайте да подредите в една линия таванския прозорец с врата, друг прозорец или друг съществуващ елемент, за да не изглежда като случайно поставен. Необходимо е да разглеждате тавана като творба, която създавате.”

Уейганд е съгласна с това мнение. Тя добавя: „Добавянето на тавански прозорец носи по-голямо визуално чувство за пространство. Таванът не е просто един блок. Той е архитектурен елемент. Използването на някаква декорация около таванския прозорец може да превърне тавана във важна част от дизайна на стаята.”

Таванският прозорец може да има голямо значение за създаване на комфорт в една малка кухня или баня.

Подобни статии:

  1. Професионално почистване на дома и офиса Почистванe.com е фирма за почистване на общински и жилищни сгради, частни и индустриални обекти. Ние сме между най-старите агенции за...
  2. Танцът на Слънцето Солт Лейк Сити, щата Юта. 20 януари, 2011. Това е един съвсем обикновен ден за някои, но също така е...
  3. Тапети за дома С наличието на толкова разнообразни стилове в интериорното декориране, стенните тапети бележат добри и лоши моменти през годините. В последните...
  4. Как да предпазим дома си от кражба? Всеки иска да защити дома си, но не всеки е наясно с нещата, за които трябва да се замисли и...
  5. Да поговорим за вратите в дома Без интерирни врати едно жилище изглежда празно, незавършено и лишено от уют. Колкото и просторен и луксозен да е един...
  6. Каква охрана да наемем за дома Ако не сте от хората, които гледат всяка вечер новините, но въпреки това имате приятели и познати, които често се...
  7. Слънчеви колектори – въпроси и отговори 1. Забелязват ли се вакуумните слънчеви колектори когато са на покрива? Ако соларните колектори са монтирани на покрива, те много...
  8. Как да поливаме цветята в дома си Е-ЦВЕТЕ ООД предлага няколко ценни съвета за всички нас. Те са свързани с поливката на цветята в дома ни: За...

Автор: eSale

eSale.bg е дигитална агенция, занимаваща се с популяризиране на бизнеса в интернет. Наши клиенти са както малки и средни компании, така и големи бизнеси. Нашата цел е да бъдем максилано ефективни. Ние вярваме, че когато носим печалба на клиентите ни, ние си гарантираме и едно силно партньорство с тях.

Този потребител е публикувал 5 статии.

Вашият коментар